Czekoladowe ciasto z serka wiejskiego.
27 listopada
Czekoladowe ciasto z serka wiejskiego
/przepis własny/
150 g serka wiejskiego
50 g mąki gryczanej
15 g kakao
1 jajko
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego
ok. 60 ml mleka
pasek posiekanej gorzkiej czekolady
ekologiczne wiśnie, śliwki i orzechy włoskie
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Następnie przelać ciasto do natłuszczonego naczynia, na wierzchu
udekorować bakaliami i piec około 30 minut (grzanie górne i dolne).
Po upieczeniu wyjąć, lekko ostudzić i podawać.
Smacznego!
***
Ekologiczne bakalie możecie kupić w sklepie internetowym
13 komentarze
nie wiem czemu totalnie zapomniałam o serku wiejskim, a można z niego stworzyć pyszności!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie to wymyśliłaś, żeby zrobić z serka wiejskiego, super! :-)
OdpowiedzUsuńcudo kulinarne
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, ciasta z serka wiejskiego są najlepsze! Zdecydowanie moje faworyty !
OdpowiedzUsuńA twoje wygląda pysznie!
Z serka wiejskiego? Do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńale serek wiejski to ten w pudełku plastikowym z napisem serek wiejski?? czy chodzi o ser ze wsi??
OdpowiedzUsuńSerek wiejski w pudełku plastikowym :)
Usuńczy zamiast mleka można dać jogurt?
OdpowiedzUsuńTak, ale wtedy trochę więcej, około 90 g (4 łyżki).
UsuńBez cukru?
OdpowiedzUsuńTak, bez dodatku dla ścisłości
UsuńWitam:)...czy mąke gryczana moge zastapic orkiszową?
OdpowiedzUsuń