Wegański tofurnik z persymoną i nerkowcami!
02 grudnia
Wegański tofurnik z persymoną podany z siekanymi raw nerkowcami,
orzechami cedrowymi i pestkami granatu
WEGAŃSKI TOFURNIK KOKOSOWY
/przepis własny/
/1 porcja/
350 g tofu naturalnego
25 g mąki kokosowej
łyżka wegańskiego zamiennika jajka w proszku + 2 łyżki mleka roślinnego
(można spróbować z "jajkiem chia" lub po prostu dodać łyżkę lnu mielonego)
szczypta soli
kopiasta łyżka wiórek kokosowych
kilka kropel ekstraktu waniliowego
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy
łyżka syropu z kwiatu kokosa
mała persymona
nerkowce i orzechy piniowe do dekoracji
(ja kupuję w PureRaw.de)
Tofu zmiksować na gładką masę z "wegańskim jajkiem" i solą.
Dodać mąkę kokosową, ekstrakt i syrop. Ponownie zmiksować.
Na koniec dodać wiórki kokosa i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Naczynie natłuścić, ułożyć pokrojone w plastry 2/3 persymony.
Następnie przełożyć doń masę, a na wierzchu ułożyć dwa pozostałe plastry owocu.
Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Po tym czasie wyjąć i udekorować orzechami.
Jeść na ciepło lub zimno zależnie od preferencji.
Smacznego!
7 komentarze
Pyszności i to z tofu, coś niesamowitego. :-)
OdpowiedzUsuńTofurnik idealny :)
OdpowiedzUsuńta paczuszka nerkowców aż się do mnie uśmiecha! :)
OdpowiedzUsuńjadlas na cieplo czy na zimno? boje sie ze jak wyjme to opadnie :(
OdpowiedzUsuńAle ślicznie urósł! :3
OdpowiedzUsuńKuszący :D
OdpowiedzUsuńplatki-owsiane.blogspot.com
Dawno już nie robiłam tofurnika i bardzo Ci go pozazdrościłam :P Musiał smakować świetnie z dodatkiem persymony ;) W takich sernikach podoba mi się jeszcze to, że świetnie smakują i na ciepło i na zimno, więc zawsze można zrobić więcej, na kolejny dzień ;)
OdpowiedzUsuń