Owsiane babeczki na powitanie grudnia!
01 grudnia
I zaczął się mój ulubiony miesiąc w roku! :)
Babeczki z jabłkami i owsianym crunchy podane z twarogiem i pestkami granatu
OWSIANE BABECZKI Z JABŁKAMI
/przepis własny/
/6 babeczek/
pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
pół szklanki mąki owsianej
45 g (trzy łyżki) mąki kokosowej
2 jajka
około 200 ml mleka roślinnego (ewentualnie więcej)
4 łyżki syropu klonowego/miodu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dwa małe obrane jabłka (ok. 250 g)
2 łyżki oleju kokosowego
250 g jogurtu greckiego
3 łyżki ekologicznego crunchy owsianego Verival
2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Jabłka pokroić w drobną kostkę.
Połączyć obie masy. Ciasto będzie bardzo gęste (co jest charakterystyczne dla mąki kokosowej).
Do ciasta wmieszać pokrojone kawałki jabłek i orzechy włoskie.
Dno każdej z natłuszczonych 6 foremek posypać owsianym crunchy.
Ciasto przelać do foremek i piec około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
1 komentarze
Ale bym powiedziała ,,fikuśne" te babeczki haha :D
OdpowiedzUsuń