Placki z dyni... makaronowej!
03 grudnia
Słyszeliście o dyni makaronowej, której miąższ po upieczeniu uzyskuje strukturę makaronu spaghetti? Jak dla mnie to jedna z najciekawszych odmian! :)
Placki z dyni makaronowej podane z sosem wiśniowym, cynamonkami bio i awokado
PANCAKES Z DYNI MAKARONOWEJ
/przepis własny/
Ciasto:
150 g upieczonej dyni makaronowej
pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżka zarodków pszennych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy
jajko
cynamon
kardamon
pieprz
Do podania:
dojrzałe awokado
+ sos wiśniowy:
puree z mrożonych wiśni + 2 łyżki błonnika malinowego (Becla.pl)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Dodać jajko, zarodki, aromat, miąższ z dyni i konfiturę.
Zmiksować na gładką masę i dodać przyprawy.
Formować łyżką małe placuszki.
Smażyć na natłuszczonej patelni około 2 minut z każdej strony.
Smacznego!
6 komentarze
Całość wygląda obłędnie !!! Brawo za efekt i połączenie smaku !
OdpowiedzUsuńNie słyszałam nigdy o czymś takim, a wyszło Ci z tego małe cudo! :-)
OdpowiedzUsuńja właśnie nie mogę na nią trafić, ale kocham odmianę hokkaido! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł i muszę wykorzystać go;)
OdpowiedzUsuńPyszniutko ;-)
OdpowiedzUsuńU mnie już dyni brak :(
OdpowiedzUsuń