Pancakes z serka mascarpone
24 lutego
Próbowaliście już placuszków, gofrów lub pączków na bazie serka mascarpone?
Jeśli nie... to koniecznie spróbujcie!
Do tej pory smażyłam już omlet, który bardzo mi posmakował i podobnie było z pancakes.
Wyszły puszyste i kremowe w smaku, a dodatek banana nadał pięknego aromatu i słodyczy.
Co najlepsze, nie "rozpływają się" na patelni jak te na bazie zwykłego serka homogenizowanego.
***
PANCAKES Z SERKA MASCARPONE
/przepis własny/
1/2 szklanki mąki z pszenicy durum (można użyć zwykłej pszennej)
pół średniego, dojrzałego banana
jajko
łyżka syropu klonowego
szczypta soli
4 łyżki serka mascarpone
ok. 50 ml mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
masło klarowane do smażenia
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i syrop wymieszać.
Następnie wbić jajko, dodać mleko, a na końcu
serek mascarpone i rozgniecionego banana.
Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Łyżką formować placuszki i smażyć z obu stron około 6 minut
na natłuszczonej patelni (na małym ogniu).
Udekorować dowolnymi dodatkami i podawać.
Do przygotowania pancakes użyłam serka mascarpone firmy Mlekoma:
***
Zapewne wielu z Was już nie raz spotkało się z mascarpone, czy to w sklepie, czy w domu.
W Internecie aż roi się od różnego rodzaju przepisów na dania obiadowe, torty, kremy i wypieki z tym serkiem... a co to właściwie jest za serek?
Mascarpone to kremowy ser typu włoskiego. Stanowi podstawę deseru Tiramisu. Wywodzi się z Lombardii, położonej w północnej części Włoch. Dawniej wytwarzano go domowymi sposobami, w niewielkich ilościach tylko zimą lub jesienią, obecnie przez cały rok. Jego cechą charakterystyczną jest to, że nie wytwarza się go z mleka a ze śmietanki (!). Najpierw odwirowuje się mleko, a następnie uzyskaną w ten sposób śmietankę podgrzewa do temperatury 90 stopni. Kolejnym etapem jest zakwaszanie z pomocą kwasku cytrynowego i odsączanie z serwatki. W tym czasie ser szybko dojrzewa. Gotowy mascarpone jest miękki, biały lub delikatnie kremowy, słodki i intensywnie śmietankowy w smaku. Brzmi kusząco, prawda? :)
9 komentarze
Jeszcze takich nie próbowałam :) Wyglądają cudnie.
OdpowiedzUsuńPrezentują się niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do siebie - "Jak wykorzystać chrupki kukurydziane bezglutenowe"
ostatnio jadłam mascarpone na wytrawnie ze szpinakiem... niebo absolutne i chyba moje ulubione połączenie. :-)
OdpowiedzUsuńczy zamiast syropu klonowego mona użyc miodu?
OdpowiedzUsuńOczywiście, można zastąpić dowolnym słodzidłem.
Usuńraz może dwa jadłam placuszki z ricotty i to była magia, za pewne z mascarpone to już niebiańskie smaki! :D
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie! :D
OdpowiedzUsuńCzy mozna użyć np maki kokosowej czy jaglanej czy kukurydzianej? Czy bardzo zmienia smak? 😊 kupiłam niedawno różne rodzaje mąki i szukam do czego je wykorzystać żeby było zdrowiej 😊
OdpowiedzUsuńNajlepiej kukurydzianej, ponieważ z mąką kokosową lub jaglaną mogą się rozlatywać na patelni. Polecam też użyć jej nieco więcej.
UsuńCo do smaku - owszem, zmienia się bardzo :)