Potrójnie orzechowy piernik!
22 grudnia
***
Nie znam osoby, która nie lubiłaby masła orzechowego. Nie znam również takiej, która nie przepadałaby za piernikiem i wszelkimi korzennymi aromatami. Jako że sama uwielbiam zarówno jedno i drugie, postanowiłam połączyć oba smaki w jednym daniu. I tak powstał intensywnie orzechowy (z ciekawym dodatkiem) piernik z migdałami. Koniecznie spróbujcie!
***
INTENSYWNIE OWOCOWY PIERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM
/przepis własny/
150 g obranej, dużej i mocno dojrzałej persymony
2 duże jajka
65 g mąki graham (niecałe pół szklanki)
10 g mąki z migdałów
łyżka masła orzechowego kremowego Felix
łyżeczka przyprawy korzennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru trzcinowego
duża kostka mlecznej czekolady (ok.10 g)
siekane migdały
masło do natłuszczenia formy
Persymonę zmiksować na mus w blenderze.
Dodać jajka, proszek do pieczenia, cukier puder, masło orzechowe i ponownie zmiksować.
Na koniec dodać przesianą mąkę, przyprawę korzenną i zmielone migdały.
Czekoladę posiekać i również dodać do masy.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Ciasto przełożyć do natłuszczonego naczynia i posypać siekanymi migdałami.
Piec ok. 30 minut w 190 stopniach, po tym czasie wyjąć, ostudzić i podawać.
Smacznego!
Inne przepisy z masłem orzechowym znajdziesz na: http://www.felixpolska.pl/przepisy
***
Zapewne większość z Was wie, że masło orzechowe jest bardzo zdrowe! Moda na nie przyszła do nas z Ameryki, gdzie jest ono jednym z najpopularniejszych produktów. Rodzajów masła jest wiele: kremowe, o obniżonej zawartości tłuszczu, a także zawierające kawałki orzechów, również w połączeniu z gorzką czekoladą. Do przygotowania piernika użyłam masła kremowego, które dzięki delikatnej konsystencji doskonale połączyło się z pozostałymi składnikami. Osobiście uwielbiam je jeść rozsmarowane na gorącym toście. Świetnie smakuje również bezpośrednio ze słoika, a także... jako dodatek do wytrawnych dań, w szczególności makaronu. A Wy z jakimi produktami najbardziej lubicie łączyć masło orzechowe?
8 komentarze
ale wyrośnięty, wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńmoja mama nie znosi masła orzechowego, mówi, że to zapychacz żył i ulepek :D Zawsze mówi, że tracę pieniądze :) Pyszne śniadanko ^^
OdpowiedzUsuńOj, to może wytłumacz swojej Mamie, że masło orzechowe obniża cholesterol, a więc oczyszcza żyły? :)
Usuńwygląda bosko!
OdpowiedzUsuńJako fanka orzechów byłabym zachwycona. :-)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu nikt nie lubi masła orzechowego, więc więcej dla mnie :D
OdpowiedzUsuńile dobroci w jednym miejscu <3 Nie znasz takich osób, bo pewnie nie istnieją:3 Tą słodkością dogodziłabyś każdemu :D
OdpowiedzUsuńTyle dobroci!
OdpowiedzUsuń