Cukiniowe placuszki na drożdżach.
05 czerwca
CUKINIOWE PLACUSZKI DROŻDŻOWE /1 PORCJA/
[przepis własny]
SKŁADNIKI NA CIASTO:
150 g cukinii
szczypta wanilii burbońskiej
łyżka syropu klonowego
pół szklanki mąki żytniej razowej (65 g)
65 g serka naturalnego
1 jajko
1/2 łyżeczki drożdży instant
Cukinię starkować na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody.
Dodać wanilię, syrop, mąkę i drożdże. Wymieszać.
Połączyć z serkiem i jajkiem, jeszcze raz porządnie wymieszać aby masa stała się jednolita.
Na natłuszczonej i rozgrzanej patelni smażyć z obu stron na średnim ogniu około 5 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
SEREK MALINOWY:
100 g serka naturalnego
łyżka cukru pudru
kilka malin
łyżeczka wiórek kokosowych
Serek połączyć z cukrem pudrem, wiórkami kokosa i rozgniecionymi.
Smacznego!
1 komentarze
nie jadłam jeszcze cukini na słodko-wypróbuje!
OdpowiedzUsuń