Biszkopty z patelni.
20 sierpnia
Puszyste jak chmurka, w smaku jak biszkopt, a do tego bardzo sycące, chyba za sprawą dwóch jajek :) Jako dodatek morela i krem kasztanowy, który podbił moje serce podobnie jak pieczone kasztany czy ciasto kasztanowe. Jeśli lubicie biszkopt, koniecznie spróbujcie.
PRZEPIS =>
PLACKI BISZKOPTOWE
/ 1 porcja /
2 jajka
pół szklanki mąki z pszenicy durum
łyżka otrębów żytnich
2 łyżki mleka
2 łyżki mleka
kilka kropli ekstraktu z wanilii
szczypta soli
łyżeczka cukru z kwiatu kokosa
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka wymieszać z mąką, cukrem, mlekiem, otrębami,
ekstraktem i proszkiem do pieczenia.
ekstraktem i proszkiem do pieczenia.
Dodać białka do żółtek i dokładnie zmiksować.
Kłaść łyżką na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię.
Smażyć około 2-3 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
1 komentarze
Wyglądają ślicznie :)
OdpowiedzUsuń