Owsianka z hibiskusem... ?
15 sierpnia
Owsianka z sosem z dodatkiem hibiskusa, czyli moim najnowszym odkryciem.
Hibiskus nadaje pięknego koloru!
PRZEPIS / RECIPE =>
PROTEINOWA OWSIANKA + SOS Z HIBISKUSEM
/przepis własny/
70 g płatków owsianych (u mnie mocno chłonne)
450 ml mleka migdałowego (mniej, jeśli macie np. płatki górskie)
szczypta soli
1,5 łyżki odżywki białkowej o smaku kokosa
2 łyżki syropu z kwiatu kokosa
+
świeże borówki
awokado
łyżeczka masła
borówkowy sos z hibiskusem w proszku
SOS:
Garść borówek wraz z łyżką cukru umieścić w rondelku, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Mieszać co jakiś czas, aż całość się zredukuje.
Po ostygnięciu dodać łyżeczkę rozprowadzonego w wodzie hibiskusa.
Całość dokładnie wymieszać.
OWSIANKA:
Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki.
Dodać szczyptę soli i syrop.
Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać,
żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna.
Gotować około 4 minut na małym ogniu lub do zgęstnienia.
Po tym czasie dodać odżywkę białkową i zamieszać.
Gotować jeszcze około minuty, po tym czasie
lekko ostudzić i przelać do miseczki.
Podawać z sosem, masłem, pokrojonym w plastry awokado
i świeżymi borówkami.
Smacznego!
ENGLISH RECIPE
PROTEIN OATMEAL + HIBISCUS BLUEBERRY SAUCE
70 g oat flakes
450 ml almond milk (less if you have rolled oats)
pinch of salt
1.5 tablespoon coconut protein powder
2 tablespoons coconut blossom syrup
+
fresh blueberries
half of avocado
1 teaspoon butter
blueberry hibiscus sauce
SAUCE:
A handful of blueberries put into a pan with a spoon of sugar, pour with water and bring to boil.
Stir from time to time, until the sauce is thickened.
After cooling, add a teaspoon mixed with water hibiscus powder.
PORRIDGE:
Pour oat flakes into boiling milk.
Add a pinch of salt and syrup.
Stir from time to time.
Cook for about 4 minutes on lowest heat or until mixture is thickened.
After this time, add protein powder and stir.
Cook for about a minute and after this time
cool slightly and pour into a bowl.
Serve with sauce, butter, sliced avocado
and fresh bluberries.
Enjoy!
4 komentarze
nigdy nie próbowałam hibiskusu, ale chyba muszę go poszukać :D
OdpowiedzUsuńpysznie podana owsianka :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa owsianka, fajne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy dodatek :)
OdpowiedzUsuń