Orkiszowo - orzechowe mini pączki z czekoladą.
28 sierpnia
W dzisiejszym śniadaniu zagościły same dobroci i w tym kilka nowinek.
Pączki wyszły puszyste i mocno orzechowe.
W środku ukrywał się krem czekoladowo - orzechowy,
którego słodki smak złagodziły kwaskowate, dojrzałe jeżyny.
Pyszności!
PRZEPIS =>
ORKISZOWO - ORZECHOWE PĄCZKI Z CZEKOLADĄ
/przepis własny/
Składniki:
25 g mąki orkiszowej
25 g mąki z quinoa Quinua Real
15 g kaszki orkiszowej Nominal
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego extra virgin
sól
łyżka kremu z orzechów włoskich z nasionami konopii Amandin
ok. 40 ml mleka z orzechów macadamia Amandin
+ łyżka kremu z orzechów laskowych z kakao Amandin do nadziania
Opcjonalne dodatki:
jeżyny
figa
popping z canihua
jogurt słodzony syropem z quinoa Quinua Real
Przygotowanie:
Żółtko utrzeć z syropem, w drugim naczyniu białko ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Resztę składników połączyć, następnie dodać utarte żółtko, a na końcu ubitą pianę.
Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek do połowy wysokości.
Następnie wkładać po małej ilości kremu orzechowego
i przykrywać pozostałą częścią ciasta.
Następnie wkładać po małej ilości kremu orzechowego
i przykrywać pozostałą częścią ciasta.
Uwaga: bardzo szybko się pieką!
Następnie wyjąć, udekorować i zajadać póki ciepłe.
Smacznego!
ENGLISH VERSION:
SPELT WALNUT MINI DOUGHNUTS WITH HAZELNUT COCOA CREAM
Ingredients:
25 g spelled flour
25 g quinoa flour Quinua Real
15 g spelled baby cereal Nominal
1 egg
1/3 teaspoon baking powder
teaspoon extra virgin coconut oil
salt
1 tablespoon walnut cream with hemp seeds Amandin
approx. 40 ml macadamia nut drink Amandin
+ 1 tablespoon hazelnut cocoa cream Amandin to fill
Optional extras:
blackberries
figs
canihua popping
plain yogurt sweetened with quinoa syrup Quinua Real
Preparation:
Whip egg yolk with syrup, in a second bowl beat stiff the egg white with a pinch of salt.
Combine the remaining ingredients, then add beaten egg and finally the egg white foam.
Pour the half of batter into greased molds and fill with cocoa hazelnut cream.
Then cover with the rest of batter.
Bake for about 3 minutes.
Note: they become rapidly baked!
Enjoy!
ENGLISH VERSION:
SPELT WALNUT MINI DOUGHNUTS WITH HAZELNUT COCOA CREAM
Ingredients:
25 g spelled flour
25 g quinoa flour Quinua Real
15 g spelled baby cereal Nominal
1 egg
1/3 teaspoon baking powder
teaspoon extra virgin coconut oil
salt
1 tablespoon walnut cream with hemp seeds Amandin
approx. 40 ml macadamia nut drink Amandin
+ 1 tablespoon hazelnut cocoa cream Amandin to fill
Optional extras:
blackberries
figs
canihua popping
plain yogurt sweetened with quinoa syrup Quinua Real
Preparation:
Whip egg yolk with syrup, in a second bowl beat stiff the egg white with a pinch of salt.
Combine the remaining ingredients, then add beaten egg and finally the egg white foam.
Pour the half of batter into greased molds and fill with cocoa hazelnut cream.
Then cover with the rest of batter.
Bake for about 3 minutes.
Note: they become rapidly baked!
Enjoy!
***
Wszystkie składniki zaznaczone kursywą
zaopatrzyłam się w sklepie internetowym vegamarket.pl.
Jeżeli w sklepie, w którym zazwyczaj robicie zakupy,
nie ma tych produktów, możecie zasugerować sprzedawcy.
aby skontaktował się z tą firmą, ponieważ jest ona wyłącznym dystrybutorem
marek Amandin, Quinua Real i Nominal na Polskę.
3 komentarze
Jejciu, ale urocze! Szkoda byłoby mi jeść :D
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie :) takie małe cuda!
OdpowiedzUsuńpyszności.
OdpowiedzUsuńuwielbiam orzechy więc to coś dla mnie