Wegański sernik bez sera i jajek na powitanie grudnia :)
01 grudnia
WEGAŃSKI SERNIK BEZ SERA I JAJEK
(TOFURNIK)/1 porcja/
250 g tofu naturalnego
łyżka budyniu waniliowego w proszku (25 g)
zamiennik jajka: łyżka Bobei* + 40 ml wody
kilka kropli ekstraktu waniliowego
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy
łyżka organicznego syropu z yaconu
jabłko: część pokrojona w kostkę, część w plastry
kilka sztuk suszonego owocu baobabu bio
Tofu zmiksować na gładką masę z wegańskim jajkiem i proszkiem budyniowym.
Dodać ekstrakt i syrop z yaconu. Ponownie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Naczynie do zapiekania natłuścić olejem kokosowym.
Do masy wmieszać pokrojone w kostkę jabłko oraz owoce baobabu.
Całość przelać do naczynia, a wierzch udekorować plastrami jabłka.
Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno, najlepiej z masłem migdałowym.
Smacznego!
***
*Bobei to wegański zamiennik jajka lub masła marki PureRaw.
Jest to inaczej złota... alga, która co ciekawe lekko pachnie żółtkiem.
Jeśli lubicie testować nowości i jesteście weganami,
ten zamiennik to dla Was pozycja obowiązkowa! :)
Zarówno ten produkt jak i pozostałe (które widzicie na poniższych zdjęciach)
kupicie w oficjalnym sklepie internetowym PureRaw.de
Ten wpis bierze udział w konkursie zorganizowanym przez
Zblogowani.pl oraz markę Olympus.
Dlaczego chciałabym zostać nagrodzona aparatem Olympus E-PL8?
Ponieważ moim największym marzeniem jest tworzenie
pięknych, profesjonalnych zdjęć kulinarnych.
Jednak aby móc je wykonywać, potrzebny jest wysokiej jakości aparat, który potrafi zapisać zdjęcia w formacie RAW, umożliwiającym bardziej szczegółową obróbkę zdjęć w programie graficznym. Co więcej, od dawna z wielkim zachwytem przyglądam się zdjęciom z cudownie rozmytym tłem. Mój obecny sprzęt niestety nie potrafi wyczarować takiego efektu, przez co zdjęcia tracą na atrakcyjności. Aparat Olympus z pewnością pomógłby osiągnąć spektakularne efekty w fotografii i choć trochę przybliżyć jakość moich zdjęć do tych z magazynów kulinarnych!
1 komentarze
Dla mnie idealny :)
OdpowiedzUsuń