643. Dyniowe donuty z kaszy jaglanej!
01 września
Jedno z najlepszych śniadań w ostatnim czasie - bez wątpienia. Mąka arachidowa nadała cudownego, orzechowego zapachu, dynia - delikatnej, maślanej nuty, a dzięki kaszy jaglanej donuty były bardzo sycące... i bardzo zdrowe! Jako dodatek podałam wyjątkowo słodką figę (którą uprzednio sparzyłam wrzątkiem), dorodne maliny oraz serek naturalny z inuliną z agawy. No właśnie, a co to takiego ta inulina? To rozpuszczalny błonnik i naturalny prebiotyk, dobry dla flory bakteryjnej w organizmie. Smak inuliny ocenia się na 1/10 słodyczy cukru, więc jest lekko słodka. Można jej używać jako dodatek do fermentowanych produktów mlecznych, wypieków (poprawia strukturę ciast) oraz zagęszczania (zamiast mąki). Ja właśnie użyłam jej do lekkiego zagęszczenia serka, który z natury był dość rzadki (a takich nie lubię!) :P
Dyniowo - fistaszkowe donuty z kaszy jaglanej podane z malinami, figą i serkiem naturalnym z inuliną bio z agawy
DYNIOWE DONUTY Z KASZY JAGLANEJ
/przepis własny/
/1 porcja/
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (120 g)
ok. 80 g puree z dyni
2 łyżki mąki jaglanej
łyżka mąki arachidowej
szczypta soli
łyżka syropu daktylowego
cynamon i mielone goździki
łyżeczka stopionego masła ghee
jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie mokre składniki wymieszać za pomocą miksera.
Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy i ponownie zmiksować.
Piec w porządnie rozgrzanym urządzeniu do wypieku donutów około 7 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
ENGLISH VERSION:
Pumpkin donuts with millet
/ own recipe /
/ 1 serving /
4 tablespoons of cooked millet (120 g)
approx. 80 g of pumpkin puree
2 tablespoons of millet flour
1 tablespoon of PPB
pinch of salt
1 tablespoon of date syrup
cinnamon and ground cloves
1 teaspoon of melted ghee butter
1 egg
1/3 teaspoon of baking powder
All wet ingredients mix well.
Add both flours, baking powder and spices and mix again.
Bake in a preheated donut maker for about 7 minutes.
You can also bake using a donuts form in the oven, but for a longer time.
Serve with your favorite toppings.
ENGLISH VERSION:
Pumpkin donuts with millet
/ own recipe /
/ 1 serving /
4 tablespoons of cooked millet (120 g)
approx. 80 g of pumpkin puree
2 tablespoons of millet flour
1 tablespoon of PPB
pinch of salt
1 tablespoon of date syrup
cinnamon and ground cloves
1 teaspoon of melted ghee butter
1 egg
1/3 teaspoon of baking powder
All wet ingredients mix well.
Add both flours, baking powder and spices and mix again.
Bake in a preheated donut maker for about 7 minutes.
You can also bake using a donuts form in the oven, but for a longer time.
Serve with your favorite toppings.
***
A przede mną... ostatni miesiąc wakacji! Trzeba go wykorzystać jak najlepiej :)
17 komentarze
Jeju, jakie idealne śniadanie! Pysznie, zdrowo, kolorowo :3
OdpowiedzUsuńAle przepiękne śniadanie. Z dynią, malinami i figami to jak dla mnie zrobione, tylko nie w moim brzuchu wylądowało :(
OdpowiedzUsuńja chcę dounty! :D
OdpowiedzUsuńtak kolorowo na twoim talerzu - jesień w zestawieniu z latem! :)
OdpowiedzUsuńale idealne :D
OdpowiedzUsuńnie no ja ewidentnie poproszę przepis- kasza jaglana, dynia! ładnie proszę ;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, już jest :)
UsuńŚwietny post! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Maliny bardzo fajnie wyglądają w towarzystwie dyni :)
OdpowiedzUsuńZjadłaś wszystko to co na zdjeciu? Spora porcja Ci wyszla, no chyba ze tylko tak wygląda 😉
OdpowiedzUsuńTak, dyniowe (podobnie jak z ciecierzycy lub fasoli) donuty zawsze wychodzą mi w podwójnej liczbie :)
UsuńTymi donutami strasznie kusisz! Jeszcze w tylu wersjach smakowych, takie fajne kombinacje można tutaj spotkać :) Aż mogłabym iść do sklepu i bez wahania kupić takie urządzenie, co te cudeńka robi :)
OdpowiedzUsuńPycha z kasza jaglana i dynia porywam *.*
OdpowiedzUsuńAle one śliczne! :)
OdpowiedzUsuńNo i dynia plus fistaszki to cudowne połączenie!
Nigdy nie przestanę się zachwycać tymi twoimi donutami :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci tego sprzętu do donutów!
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis! :)
OdpowiedzUsuń