Batatowe ciasto z quinoa.
09 października
BATATOWE CIASTO Z QUINOA
/przepis własny/
100 g ugotowanego batata
150 g ugotowanej komosy ryżowej
drobno pokruszony krakers z nasionami chia
jajko
2 łyżki mąki migdałowej
łyżka DulceNatura E (erytrolu)
łyżka nasion chia
łyżka namoczonych w herbacie bio jagód goji
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
świeża figa
+
jogurt do podania
Batata zmiksować z komosą i jajkiem.
Dodać mąkę, erytrol, nasiona chia, proszek do pieczenia i ponownie zmiksować.
Następnie wmieszać do ciasta drobno pokruszonego krakersa.
Ciasto przelać do natłuszczonego naczynia, a wierzch udekorować figą i jagodami goji.
Piec około 20-25 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu ostudzić, udekorować i podawać.
Smacznego!
ENGLISH VERSION:
SWEET POTATO CAKE WITH QUINOA
100 g cooked sweet potato
150 g cooked quinoa
finely crushed cracker with chia seeds
1 egg
2 tbsp blanched almond flour
1 tbsp DulceNatura E (Erythrit)
1 tbsp chia seeds
1 tbsp soaked in tea organic goji berries
1/2 tsp baking powder
fresh fig
+
yogurt to serve
Mix the sweet potato with quinoa and egg.
Add the almond flour, erythrit, chia seeds, baking powder and mix again.
Stir into the dough finely crushed chia cracker.
Pour the batter into the greased dish and decorate the top with fresh fig and soaked goji berries.
Bake for about 20-25 minutes at 190 degrees.
After baking, let cool, decorate and serve.
Enjoy!
***
Koszt wysyłki to 9,90 €, przy czym wykorzystując poniższy kod, otrzymacie 10% rabatu!
#RabaTt-Code-10%
Jeśli lubicie testować zdrową żywność różnych marek, szczerze polecam.
Krakersy z chia to w mojej rodzinie hit numer 1, a gotowe mieszanki quinoa
i warzyw świetnie sprawdzają się na szybki lunch czy kolację.
Jeśli chodzi o erytrytol, to jest on obecnie moim ulubionym słodzikiem
(co zapewne widać po moich przepisach :)).
Dlaczego?
Ponieważ jest w 100% zdrowy i nie ma żadnych skutków ubocznych
(w przeciwieństwie np. do ksylitolu)!
W każdym razie...
... jeśli raz jeszcze skuszę się na jakieś produkty tej marki,
w koszyku na pewno wylądują obłędnie chrupkie krakersy!)
4 komentarze
Niezwykle ciekawe ciasto! :)
OdpowiedzUsuńKocham bataty <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Jeśli wygląda tak samo jak smakuje to musi być wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! :) Bardzo nietypowy przepis :)
OdpowiedzUsuń