197. Clafoutis z rabarbarem
17 czerwcaMoje pierwsze clafoutis! Mogę śmiało przyznać, że podbiło moje serce ;]
Inspiracja
Pełnoziarniste cynamonowe clafoutis z rabarbarem i cukrem trzcinowym na napoju migdałowym podane z jogurtem wiśniowym
* 65 g mąki pszennej pełnoziarnistej
* 100 ml napoju migdałowego
* 1 jajko
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki cukru trzcinowego
* 1/2 łyżeczki cynamonu
*szczypta gałki muszkatołowej
* 150 g drobnego rabarbaru
* masło do wysmarowania naczynia
Mąkę przesiać z cynamonem, gałką i proszkiem do pieczenia, następnie dodać jajko, cukier trzcinowy, napój migdałowy i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Naczynie do zapiekania wysmarować masełkiem. Rabarbar pokroić drobno i część ułożyć na dnie naczynia, a drugą część na wierzchu po wylaniu ciasta. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 30 minut.
16 komentarze
Bardzo się cieszę! :) Twoja wersja wygląda bardzo okazale.
OdpowiedzUsuńTe same proporcje, z tą różnicą, że dałam 150g rabarbaru i cynamon :)
Usuńale kusisz :) Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCoś do wypróbowania. :>
OdpowiedzUsuńMnie też bardzo posmakowało clafoutis:) Chyba najlepszy śniadaniowy wypiek !
OdpowiedzUsuńwhinesss zainspirowała wiele osób, a za każdym razem wypiek wychodzi Wam doskonale i nie mam wątpliwości, że jest wart grzechu^^:)
OdpowiedzUsuńO tak, ten wypiek zdecydowanie takie jest :)
OdpowiedzUsuńAle to musiało być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńWszyscy go ostatnio robią więc muszę i ja:D
OdpowiedzUsuńz rabarbarem? Tak nie próbowałam, a musiało byc przepyszne!
OdpowiedzUsuńa ja mogę śmiało powiedzieć, że świetnie ci wyszło *-* pychota !!
OdpowiedzUsuńśniadaniowy deser- niebo w gębie!:) też zrobię z rabarbarem!
OdpowiedzUsuńjeszcze w ogóle go nie jadłam! muszę jak najszybciej nadrobić... wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńcoś czuję, że i moje serce by podbiło :D bo ostatnio polubiłam rabarbar właśnie w takiej postaci tzn. pieczonej, upieczonej, zapieczonej ;)
OdpowiedzUsuńjakie to pyszne musiało być!:)
OdpowiedzUsuńmniam, ale fajne rozpoczęcie dnia.
ps: przeapetyczne to truskawkowe tło.:D
taaak, to istne niebo :) muszę zrobić w truskawkami!
OdpowiedzUsuń