369. Gryczane clafoutis z mango i kokosem + współpraca z Sante
07 listopada
Kolejny dzień rozpoczęty od egzotycznego śniadania - clafoutis jadłam bardzo dawno temu i zapomniałam już, jakie jest pyszne. Jak już kiedyś pisałam, moje poprzednie clafoutis z rabarbarem zwyciężyło nawet w konkursie, ale dzisiejsze jest o niebo lepsze! Przekonałam się nawet do mango, które smakowało w tym wypieku jak brzoskwinia z puszki (którą uwielbiam). Mleczko kokosowe nadało delikatności, a wiórki wzmocniły jego smak. Po prostu rajskie śniadanie :)
Gryczane clafoutis na mleczku kokosowym z ksylitolem, mango i wiórkami kokosa
Wczoraj otrzymałam ogromną paczkę od firmy Sante w ramach kontynuacji współpracy. Znalazły się w niej:
- Quinoa
- Ksylitol
- Len mielony
- Jagody Goji
- Zarodki pszenne
- Musli Błonnikowe z kokosem
- Musli Błonnikowe z truskawką
- Płatki owsiane
- Sól himalajska różowa
- Cztery podręczne opakowania granoli
- Kasza kukurydziana
- Ciastka jęczmienne z kokosem
- Maca
- Cztery rodzaje pasztetów sojowych
- Cztery rodzaje batonów proteinowych
- Dwa batony Crunchy z czekoladą
- Crunchy naturalne
- Granola z czekoladą
- Granola z granatem
- Crunchy bananowe z czekoladą
- Soczewica czerwona
- Soja
- Kotlety sojowe
- Otręby żytnie, owsiane
- Kasza jaglana
- Otręby granulowane z aronią
- Musli tradycyjne
- Trzy rodzaje Musli Lo
- długopisy
- siatka na zakupy
- płyty z filmem jubileuszowym
Ksylitol to naturalna substancja słodząca pozyskiwana z brzozy stanowiąca najlepszą alternatywę dla tradycyjnego cukru. W przeciwieństwie do cukru ksylitom zawiera jednak aż o 40% mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. W rezultacie może być stosowany również przez diabetyków. Spożywanie potraw i napojów na jego bazie zamiast cukru może się przyczynić do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi.
Ksylitol należy do kategorii: Skarby Ziemi, którą tworzą produkty szczególnie docenianie w różnych cywilizacjach i kulturach ze względu na swój prozdrowotny wpływ. Wszystkie Skarby swoimi właściwościami zapewniły sobie stałe miejsce w historii i długiej tradycji odżywiania. Ksylitol rozwiązuje problem słodzenie pokarmów i napojów przez osoby, które muszą ograniczać cukier w swojej diecie.
Brzoza, z której pochodzi ksylitol jest najczęściej występującym drzewem na terenie Finlandii, przez co stała się jednym z sześciu głównych symboli skandynawskiego kraju. Istotna rola brzozy w życiu Finów swoje źródła znajduje w jej uniwersalnym zastosowaniu. Służy ona między innymi do produkcji eliksiru zdrowia jakim jest sok brzozowy czy wspomnianego ksylitolu.
GRYCZANE CLAFOUTIS NA MLECZKU KOKOSOWYM Z MANGO
* 65 g mąki gryczanej
* 125 g mleczka kokosowego
* 1 jajko
* 2 łyżeczki ksylitolu Sante
* szczypta soli
* szczypta gałki muszkatołowej
* 150 g obranego, dojrzałego mango
* masło do wysmarowania naczynia
* wiórki kokosowe
Mąkę przesiać, dodać jajko, ksylitol, sól, gałkę muszkatołową oraz mleczko kokosowe i zmiksować na gładką masę. Naczynie do zapiekania wysmarować masełkiem. Mango obrać i pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu. Zalać przygotowaną masą. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 35 minut.
26 komentarze
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdaj małego gryzka :)) ale apetycznie wykonane sniadanko.
OdpowiedzUsuńTo śniadanie wygląda pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńA paczki zazdroszczę.
Na pewno smakuje wspaniale :) Czy ksylitol jest słodszy od cukru ?
OdpowiedzUsuńDalam dwie lyzeczki i bylo lekko slodkie :)
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
Usuńuwielbiam wypieki z mąki gryczanej :))
OdpowiedzUsuńale Wam zazdroszczę współpracy :(
Bardzo ciekawe śniadanie :P Paczka bardzo bogata, muszę przyznać.
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze clafoutis było właśnie z mango, cudowne! A z mleczkiem kokosowym to musiało być podwójnie smaczne śniadanie, aż zazdroszcze:)
OdpowiedzUsuńKrólują u Ciebie ostatnio takie tropikalne smaki, to chyba na przekór pogodzie ;)
OdpowiedzUsuńNo i paka ogromna, miłego testowania! ;)
przecudne! i paka piękna
OdpowiedzUsuńSuper paczka! Bardzo ładna foremka i jej zawartość pyszna ;)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się te egzotyczne śniadania :) Pysznie nadziane clafoutis!
OdpowiedzUsuńPozazdrościć Wam tych paczek! :)
Ach, pyszne śniadanie no i cudowna paczka od Sante; )
OdpowiedzUsuńu Ciebie znów tropiki :D kolejna świetna współpraca, tyle pyszności :D
OdpowiedzUsuńsporo tych współprac już Sante zawarło, i same pyszności posyła :)
OdpowiedzUsuńdzisiejsze śniadanie zdecydowanie trafia w moje gusta :)
Paczki oczywiście zazdroszczę :D Wypiek jest nieziemski :) !
OdpowiedzUsuńCiacho świetne :)
OdpowiedzUsuńTeż współpracuje z Sante, ale moja paczka była mniejsza, zazdraszczam tylu produktów :/
Ja trzymam dystans do różnych firm, sama nie wiem czemu:D
OdpowiedzUsuńAle lubię masło orzechowe z Sante i inne np. otręby, kasze jaglaną:D
zazdroszcze ci takiej paczki :**
OdpowiedzUsuńwidzę, że pies to model nr 1 ;)
OdpowiedzUsuńświetne danie ale nie wiem czemu tak się nazywa ?:P u mnie na blogu też mam http://bombazdrowia.blogspot.com/2013/05/clafoutis-z-szpinakiem-i-serem-feta.html
OdpowiedzUsuńale wytrawnie:)
Paczka świetna :) też dostałam nieco mniejszą ale jestem zadowolona :)
Ochhh zazdroszczę taj paki :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam mąkę gryczaną, to podstawa moich wypieków ;) jadłabym to śniadanie!
OdpowiedzUsuńPrzetestowałam, wyniki tutaj: http://jempenyihir.blogspot.com/. Dzięki za inspirację! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie <3 zazdroszczę takiej współpracy :)
OdpowiedzUsuń