Truskawkowe pancakes z kokosową nutą.
25 marca
Maślane pancakes z mąki kokosowej z kawałkami truskawek podane z kokosowym mascarpone*, truskawkami i konfiturą malinową
*z namoczonymi wiórkami kokosa
** smażone na organicznym maśle ghee (do kupienia TUTAJ)
KOKOSOWE PANCAKES
/PRZEPIS WŁASNY/
65 g mąki kokosowej
ok. 160 g mleczka kokosowego (u mnie płynne, chociaż te z puszki też się nada)
szczypta soli
duże jajko + białko
łyżeczka cukru z kwiatu kokosa
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka masła ghee do smażenia
truskawki
Mąkę umieścić w blenderze, dodać sól, jajko, białko, proszek i cukier. Następnie dodać mleko kokosowe i zmiksować na gładką masę.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste (nie będzie odchodziło od łyżki), dodać jeszcze trochę mleka.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Dodać pokrojone w drobną kostkę truskawki.
Patelnię natłuścić, rozgrzać i łyżką nakładać placki.
Smażyć na małym ogniu około 4 minut z jednej strony i około 2 minut z drugiej.
Zdjąć z patelni, udekorować i podawać póki ciepłe.
Smacznego!
9 komentarze
ale pulchne! a ta konfitura z malin wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńTakie pulchniutkie ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
Rewelacyjne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda. A nuta kokosowa na bank robi im dobrze :D
OdpowiedzUsuńPiękne! Dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńTakie grubaski *-* Tęsknie za truskawkami...
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwszystko pyszne, ale jednak te truskawy najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńTa konfitura wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń