Pierogi z ricottą!
27 kwietnia
Jeśli jeszcze nie próbowaliście pierogów z nadzieniem z ricotty, to szczerze polecam - nadzienie jest delikatniejsze, a całe danie smakuje dużo lepiej od wersji z twarogiem :)
Pierogi z miodową* ricottą podane z borówkami, cukrem pudrem trzcinowym, melonem i serkiem naturalnym z inuliną
* z kremowym miodem wielokwiatowym, który możecie dostać w sklepie internetowym
PIEROGI Z RICOTTĄ I MIODEM
/przepis własny/
45 g mąki ryżowej
35 g mąki z tapioki
szczypta soli
żółtko
60-70 ml ciepłego napoju ryżowego Alpro
łyżeczka oleju kokosowego
150 g ricotty + 2 płaskie łyżki miodu wielokwiatowego
Obie mąki przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać napoju, mieszając łyżką.
Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Ricottę zmiksować z miodem.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej wody.
Wyjmować po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
5 komentarze
Takie pierogi są przepyszne;)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńOj pierożki! Jak ja dawno czegoś takiego nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńśniadanie, jak obiad! mniam!
OdpowiedzUsuń