Donuty z ciecierzycy.
10 sierpnia
Pączkowe szaleństwo trwa w najlepsze ;-)
DONUTY Z CIECIERZYCY
/przepis autorski/
/1 porcja/
150 g ugotowanej ciecierzycy
35 g mąki z pszenicy durum
10 g sproszkowanego korzenia maca (można zastąpić mąką)
szczypta soli
pół banana
jajko
1/3 łyżeczki sody
ewentualnie mleko do rozrzedzenia masy
łyżka konfitury morelowej
kilka pokruszonych migdałów
Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować w blenderze
na gładką masę, która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki.
W razie potrzeby dodać mleka.
Następnie wmieszać pokruszone migdały.
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonych foremek.
Piec około 7 minut w specjalnym wypiekaczu do donutów.
Uwaga: donuty są gotowe, gdy się przyrumienią.
Wyjąć i podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
9 komentarze
Wczoraj donuty jaglane, dzisiaj z ciecierzycy.. Zakochuję się w twoim blogu ;3
OdpowiedzUsuńkocham!
OdpowiedzUsuńChętnie bym się wprosila na to paczkowe szalenstwo ☺
OdpowiedzUsuńŚwietne śniadanko. Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńhttp://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Zazdroszczę mniam!
OdpowiedzUsuńhttp://lifeofangiee.blogspot.com/
Z ciecierzycy? Wow, to dopiero pomysł. Ja kocham ciecierzycę lecz do tej pory jadłam ją raczej w jakiś potrawkach, kotletach. Twój pomysł jest genialny. :-)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSzczerze to pomysł jest naprawdę interesujący;)
OdpowiedzUsuńDonuty z ciecierzycy? Pierwsze słyszę :)
OdpowiedzUsuń