Śliwki w migdałowym cieście drożdżowym!
07 sierpnia
Sezon śliwkowy rozpoczęty :)
To śniadanie mogę śmiało zapisać na listę moich ulubionych. Chrupiące migdałowe ciasto, supersłodkie śliwki i kwaskowate maliny... tego mi było dzisiaj trzeba :)
Śliwki smażone na maśle ghee i cukrze kokosowym owinięte kołderką z migdałowego ciasta drożdżowego podane z serkiem wiejskim, malinami i cukrem pudrem trzcinowym
Plums fried with ghee butter and cane sugar wrapped in blanket of almond yeast dough served with coconut cottage cheese, raspberries and icing sugar
***
Pamiętacie zdrowe przekąski niemieckiej marki Helden?
Już kiedyś pisałam o nich na blogu w TYM poście.
Jakiś czas temu pojawiły się również w Polsce, a w dodatku są dostępne nowe smaki.
Przekąski nie zawierają cukru, są ekologiczne, a co najważniejsze - lista
składników jest niesamowicie krótka.
To chyba jedyne tak zdrowe chrupki na rynku!
Dla przykładu - lista składników dla chrupek waniliowych: mąka kukurydziana 34%,
zagęszczony sok z daktyli 23%, mąka razowa owsiana 20%, mąka ryżowa 19%,
mąka sojowa, bourbon wanilia w proszku 0,3%.
Całkiem niezły, prawda? :)
6 komentarze
I przyszła pora na szaleństwo śliwkowe ☺
OdpowiedzUsuńale świetne te śliwki :)
OdpowiedzUsuńOch u mnie jeszcze nie ma śliweczek !
OdpowiedzUsuńI gdzie można dorwać te kolorowe cudeńka? :)
Ojej ale miałaś genialny pomysł na te śliwki! Pysznie i zdrowo tak jak lubię. :-)
OdpowiedzUsuńTe chrupeczki muszą być świetne. Chętnie bym kupiła. :-)
Oj, nie lubię śliwek :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna prosic o przepis? :)
OdpowiedzUsuń