Lodówkowy kuskus z poziomkami!
06 sierpnia
W ciepłe dni śniadania z lodówki rządzą.
Słoiczkowy kuskus świetnie chłodzi, a do tego smakuje jak lody.
A dodatek kalafiora... to strzał w dziesiątkę!
Nadał delikatnej słodyczy, a całość zyskała na konsystencji, która stała się lekko "ryżowa"...
w sumie danie smakowało trochę jak pudding ryżowy.
***
Chociaż i tak nad morzem chyba najzimniej, co bardzo mnie cieszy :)
Ekologiczny lodówkowy kuskus orkiszowy Symbio na bazie kalafiorowo-poziomkowo-kokosowego* puree słodzony ekologicznym dżemem klonowo-truskawkowym (Biosyrop.pl) podany z truskawkami, miętą i mango
* puree z ugotowanego kalafiora + poziomki + miód z poziomkami (Pole na Stole) + chipsy kokosowe (Tropicai)
POZIOMKOWY KUSKUS NA ZIMNO
/1 porcja/
60 g ekologicznej kaszy kuskus orkiszowej (4 łyżki)
dowolny napój roślinny
garść truskawek
garść poziomek
kilka plasterków mango
1 łyżka poziomek w miodzie
1 łyżka dżemu truskawkowo-klonowego
kubeczek jogurtu sojowego
łyżka mąki kokosowej
puree z ugotowanego kalafiora (250 g)
garstka chipsów kokosowych
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Kaszę kuskus zalać gorącym napojem roślinnym 1 cm ponad jej poziom.
Odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Jogurt zmiksować z miodem, dżemem klonowym, puree i poziomkami.
Dodać siemię lniane, mąkę kokosową i ponownie zmiksować.
Kaszę ostudzić i połączyć z masą jogurtową.
Dodać część truskawek i chipsy kokosowe. Wymieszać.
Przełożyć do słoiczka, na wierzchu udekorować truskawkami i mango.
Włożyć na noc do lodówki.
Rano wyjąć, udekorować miętą i podawać.
Smacznego!
6 komentarze
Kuskus na słodko też super!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńNo wygląda to absolutnie zjawiskowo! :-) Jadłabym aż do kiedy nie ujrzałabym dna słoiczka. :-)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę poziomek ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie ;)
OdpowiedzUsuńO tak! Bardzo chętnie zjem taki posiłek na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń