Herbaciane pancakes z ciecierzycy + Pocky!
07 grudnia
Herbaciane placuszki z ciecierzycy podane z malinami, serkiem wiejskim
i paluszkami w czekoladzie z zieloną herbatą Matcha
Przepis...
HERBACIANE PANCAKES Z CIECIERZYCY
/przepis własny/
/1 porcja/
150 g ugotowanej ciecierzycy
50 g mąki (u mnie z ekologiczna z pszenicy płaskurki,
ale może być zwykła pszenna tortowa)
10 g mąki z ciecierzycy (można zastąpić dowolną mąką)
2 łyżki masła orzechowego
szczypta soli
pół banana
jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 100-150 ml mocnego naparu z herbaty (u mnie Sencha Silver Hamasa)
+ maliny (dostałam w promocji z 8 zł na 1 zł! :))
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę,
która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki.
Patelnię rozgrzać i dokładnie natłuścić, a następni umieścić na niej foremki.
Gotowe ciasto przełożyć natłuszczonych foremek.
Smażyć około 3 minut, następnie przewrócić foremki na drugą stronę i smażyć jeszcze około 1-2 minut.
Ostrożnie wyjąć i podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Paluszki Pocky i herbatę Sencha wypatrzyłam w sklepie internetowym
4 komentarze
Jakie puszyste, są idealne w każdym calu! :-)
OdpowiedzUsuńten kształt jest wprost uroczy :)
OdpowiedzUsuńwow, cudo z herbatą! muszę spróbować upichcić coś z jej dodatkiem :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do mnie zjadlamniebo.blogspot.com
Smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń