Orzechowa owsianka z superfoods i bananem.
18 lutego
Kremowa, intensywnie orzechowa, gęsta i super zdrowa...
... czyli owsianka idealna!
Banan zastąpił cukier i nadał pięknego aromatu, nasiona kakaowca sprawiły,
że przyjemnie się chrupało, a wiśnia peruwiańska i jagody goji przełamały słodycz banana.
Przyznam, że pierwszy raz w życiu jadłam wiśnię peruwiańską, która była miękka i soczysta.
Do tej pory zawsze trafiałam na suchą, niesmaczną i zbyt kwaśną... a tutaj miłe zaskoczenie! :)
OWSIANKA ORZECHOWA
/przepis własny/
Składniki na owsiankę:
50 g płatków owsianych (u mnie mocno chłonne)
10 g mielonych orzechów laskowych
10 g surowych nasion chia bio
450 ml mleka z orzechów laskowych (mniej, jeśli macie np. płatki górskie)
pół dużego, dojrzałego banana
Do podania:
surowe nasiona kakaowca
suszona wiśnia peruwiańska
suszone jagody goji
jogurt
Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki,
orzechy, pokrojonego banana i nasiona chia.
Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać,
żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna.
Gotować około 5-6 minut na małym ogniu lub do zgęstnienia.
Po tym czasie dodać pasek czekolady i cały czas mieszać.
Gotować jeszcze około minuty, po tym czasie
lekko ostudzić i przelać do miseczki.
Udekorować i podawać.
Smacznego!
***
Wszystkie produkty wyróżnione pogrubioną czcionką możecie kupić w sklepie internetowym
***
Polecam, bo nie dość, że wszystkie produkty posiadają certyfikat ekologiczny,
to jeszcze wyróżniają się naprawdę wysoką jakością :)
4 komentarze
Muszę wreszcie zakupić te nasionka, bo ciągle tylko obserwuję przepisy z ich udziałem i tylko robie się głodna. :P
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowana :)
OdpowiedzUsuńWiśni peruwiańskiej jeszcze nie jadłam... U mnie niestety trochę nudno w kwestii owsianki, b zazwyczaj wygląda podobnie, a ta Twoja to cudo :)
OdpowiedzUsuńTaką wersją można się zajadać :)
OdpowiedzUsuń