96. Budyniowe placuszki mleczne z miodem a'la gofry i frittata
07 marcaNie wyglądają apetycznie, ale są tak przepyszne, że ubolewam nad niemożliwością podzielenia się smakiem przez Internet :) Podczas pieczenia pachniały jak gofry znad morza (pewnie dzięki dodatkowi mleka w proszku), a smakowały jak budyniowe placuszki :) Po prostu cudo! Następnym razem zrobię je na patelni ;-) A więc oto i one: placuszki w kształcie gofrów :)
Budyniowe placuszki mleczno-miodowe w kształcie gofrów podane ze słodkim bananem |
Jadłyście już nowe Ptasie Mleczko z Biedronki? ;-)+ propozycja na zdrowy obiad:Pełnoziarnista frittata z otrębami, łososiem, serem i warzywami podana z sosem tzatzikiOtręby żytnie Sante są źródłem cennych składników odżywczych jak: błonnik pokarmowy, białko czy węglowodany oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Otrębami możemy posypywać zupy, chleb z masłem, surówki, sałatki. Możemy używać ich jako składnik panierki. Są doskonałym dodatkiem do jogurtów, kefirów i mleka.
Składniki:
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1 łyżka otrąb żytnich Sante
łyżka mleka
tłuszcz do wysmarowania patelni
szczypta proszku do pieczenia
papryka
mini fasolka szparagowa
pół puszki łososia w sosie własnym
plasterek żółtego sera
Przygotowanie:
1. Nastawić piekarnik na 160 stopni.
2. Mąkę, jajka, otręby i mleko połączyć.
3. Do masy dodać paprykę, fasolkę szparagową i odsączonego łososia z puszki.
4. Dodać pokrojony w kosteczkę ser żółty, doprawić bazylią, oregano i pieprzem.
5. Na rozgrzaną patelnię przelać masę i smażyć około 5 minut na małym ogniu.
6. Przełożyć frittatę na blaszkę do pieczenia i zapiekać do zrumienienia.
Smacznego!
|
32 komentarze
Placki smażone w gofrownicy? ;)
OdpowiedzUsuńA tego ptasiego nie jadłam ale musi być pycha skoro sernikowe <3
Świetne te '' gofry '' :D
OdpowiedzUsuńTakie trochę jak z abstrakcyjnej sztuki ;p
UsuńPysznie wyglądają te placuszko- gofry :D
OdpowiedzUsuńA taką frittatę bym zjadła, smakowicie wygląda!
Ale fajne placuszki to czy gofry, nieważne bo na pewno są pyszne;)
OdpowiedzUsuńI jak to ptasie mleczko sernikowe, smaczne? ;)
Całkiem niezłe, lekko cytrynowe, pewnie z przyprawa do sernika ;)
UsuńAle pyszne! Podziel sie przepisem:-)
OdpowiedzUsuńOk później dodam :)
UsuńAleż pyszności dziś serwujesz *.* placki wyglądają wyśmienicie, a ta frittata! Jak możesz tak kusić, gdy siedzę głodna i czekam na obiad :D
OdpowiedzUsuńo smaku sernika? wooo, musi być pyszne <3 jak wszystko co sernikowe :)
OdpowiedzUsuńa i dziękuję za podpowiedź co do twarożku - wycieczka do Biedronki gwarantowana :D
Nominowałam Cię do Liebster Blog - zapraszam do zabawy ;)
Dziękuję :* od razu odpowiem na zaległe pytania :)
Usuńhaha, uśmiechają się! frittata pycha ;)
OdpowiedzUsuńPlacuszki w formie gofrow - swietnie :) Bananowe to jedne z moich ulubionych, a wersja budyniowa to cos genialnego :D
OdpowiedzUsuńslodyczy nie jem, wiec dziekuje za ptasie mleczko, ale na frittate sie wpraszam :D
Nieudane, ale że smaczne to dodalam ;)
Usuńale dzisiaj podzieliłaś się smacznymi daniami :) to mtasie mleczko mus ibyć obłędne! <3
OdpowiedzUsuńTakie oszukane gofry :D
OdpowiedzUsuńTa frittata baaardzo mi się podoba:D
same dobre rzeczy pokazujesz!:) nie wiem, czym kusisz najbardziej:p
OdpowiedzUsuńooo, o takim ptasim mleczku jeszcze nie słyszałam, chyba muszę się wybrac do Biedronki:D
Kupiłam jeszcze nowego Magnuma Black Espresso jutro dodam fotę :)
Usuńuwielbiam frittate! najbardziej właśnie z łososiem, kiedyś często ją przyrządzałam.
OdpowiedzUsuńcielawi mnie smak tego ptasiego mleczka. nie jem słodyczy ale chyba kupie na spróbowanie i oddam mamie :D
O, tego ptasiego jeszcze nie jadłam, a w post postanowiłam nie jeść słodyczy. Chyba kupię na zapas.
OdpowiedzUsuńPodzieliłabyś się przpisem na gofry?
Dodam wieczorem :)
Usuńpiękna, apetyczna frittata :)
OdpowiedzUsuńfajne gofry z tych placków hehe ;) przepysznie !
OdpowiedzUsuńi ta frittata też apetycznie wyglada ;D
nie przepadam za ptasim mleczkiem, ale trochę kusi ten sernik;d
OdpowiedzUsuńU mnie się właśnie piecze serniko-murzynek ;)
Usuńwłaśnie widziałam ostatnio, że jest takie ptasie mleczko w biedronce, i jak dobre w smaku? :P
OdpowiedzUsuńzrobiłam sobie kiedyś taką frittatę ale dodałam na góre jeszcze ryż, była pyszna :D
Całkiem niezłe, ale ma tylko posmak sernika ;p
Usuńniezły patent, a po ptasie mleczko z chęcią się wybiorę. :)
OdpowiedzUsuńco za eksperyment, ważne, ze udany ;)
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł, gofrowe palcki ;D
OdpowiedzUsuńZabieram się jutro chyba za gofry ;]
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanko! <3
OdpowiedzUsuń