98.Twarożek z kiwi, musli błonnikowym i kremem kokosowym z maślanym paluchem
09 marcaTwarożek z dojrzałym kiwi, musli błonnikowym z kokosem, kremem kokosowym i cukrem waniliowym podany z paluchem maślanym |
Należący do rodziny arekowatych kokos jest szczególnie czczony w krajach Azji Mniejszej oraz Oceanii. W języku malajskim określa się go jako „pokok seriru guna” – drzewo o tysiącu zastosowań. Hindusi z kolei określają palmę kokosową jako drzewo, które „zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. I trudno nie przyznać im racji patrząc na dość szeroką paletę zastosowań orzecha kokosowego od pokarmu przez budowę domów aż po kosmetykę. Kokosy w wieloletniej historii były używane jako instrumenty muzyczne, w teatrze do imitacji dźwięków. Natomiast korzenie drzewa kokosowego służyły do barwienia tkanin, a liście były używane do robienia koszyków, kapeluszy czy hamaków. Nic więc dziwnego, że ludy azjatyckie oraz Oceanii podczas wędrówek nigdy nie zapominali o zabraniu ze sobą nasion drzewa kokosowego.
Kompozycja zbóż i owoców tworząca musli błonnikowe to kolejna śniadaniowa propozycja firmy SANTE. Chrupki zbożowe z pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia oraz gryki w połączeniu z orzechem kokosowym i owocami tworzą wyjątkową śniadaniową recepturę na każdy dzień. Dodatkowo musli błonnikowe zawiera płatki pszenne oraz kukurydziane.
Musli błonnikowe z kokosem wyróżnia się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wartościami odżywczymi. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego (16,8 %) sprawia, że porcja 50g musli pokrywa aż 34 % dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Oprócz tego nasz organizm pozyskuje składniki mineralne w postaci fosforu, żelaza, magnezu i cynku oraz witamin: B1, B6 oraz kwas foliowy.
Musli błonnikowe z kokosem wyróżnia się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wartościami odżywczymi. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego (16,8 %) sprawia, że porcja 50g musli pokrywa aż 34 % dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Oprócz tego nasz organizm pozyskuje składniki mineralne w postaci fosforu, żelaza, magnezu i cynku oraz witamin: B1, B6 oraz kwas foliowy.
21 komentarze
Moja mama właśnie pichci w kuchni te rogale :D
OdpowiedzUsuńa ja porywam tego rogala!:) <3
OdpowiedzUsuńPo prostu pycha i tyle :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że już Wielkanoc powoli u Ciebie gości ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam te rogale<3
Z musli błonnikowym mam niemiłe wspomnienia, nawet ostatnio rozmawiałam o nim z Ervishą:p
OdpowiedzUsuńJeśli masz jeszcze ochotę, zapraszam do siebie po pytania do LiebsterBlog, jeśli nie - nie szkodzi^^ :-)
Dzięki :) później odpowiem :)
UsuńBardzo smacznie!:-) chętnie bym wpadła na takie śniadanie;-)
OdpowiedzUsuńPrzesmaczne śniadanko! ;) wszystko wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńmmm jak pysznie , kokosowe smaki !
OdpowiedzUsuńtwarożek ;) i rogalik do tego. mniam.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńPalucha maślanego zjadłabym! :D
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanko ;d
OdpowiedzUsuńśniadanko bardzo w moim guście, uwielbiam! :D
OdpowiedzUsuńTo mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńJak taki słodki poranek to i cały dzień słodki.
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam :)
lubię takie śniadaniowe przekładańce :)
OdpowiedzUsuńTakie twarożki uwielbiam ♥
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńtak kolorowo i apetycznie
pyszne śniadanie:)
OdpowiedzUsuń