102. Kuskus na mleku z gruszką i czekoladą
13 marca
Nigdy nie sądziłam, że to kasza kuskus może być tak dobra :) W smaku przypominała trochę kluseczki lane ;-)
PS. Nowa miseczka z E. Lecrelc, nadaje się też do zapiekania ;-)
Kuskus gotowana na mleku podany z sosem czekoladowym i słodką gruszką |
Zaletą kaszy kuskus są jej walory żywieniowe: łatwość przyswajania przez organizm. Występujące w niej węglowodany są dobrym źródłem energii. Charakteryzuje się bardzo niewielką ilością tłuszczu. Jest źródłem białka i błonnika, niacyny oraz fosforu. Kasza Kuskus jest lekka i sycąca. Polecana do potraw spożywanych podczas upalnych dni. Przygotowuje się z niej sałatki, stosuje jako dodatek do mięs, używa do wzbogacania wypieków kulinarnych. Zastępuje ryż, makaron lub ziemniaki.
Składniki:
5 łyżek kaszy kuskus od Sante
250 ml mleka
125 ml wody
szczypta soli
pół gruszki
sos czekoladowy
Przygotowanie:
Mleko z wodą zagotować w rondelku.
Wsypać kaszę.
Gotować do czasu, aż wchłonie cały płyn.
Przelać do miseczki, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę.
Udekorować sosem.
Smacznego!
|
40 komentarze
Bardzo ładna miseczka a jej zawartosć na pewno smaczna :)
OdpowiedzUsuńomomom wygląda niesamowicie! zjadłabym ;3
OdpowiedzUsuńKuskus jest chyba moją ulubioną - po mannie - kaszą. Uwielbiam ją robić na kolację, na słodko nigdy nie próbowałam, muszę kiedyś w końcu zacząć z nią eksperymentować:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam w sałatce z tuńczykiem i na obiad do rybki ;D
UsuńW czym problem? ;)
Usuńmniam, gruszki!
OdpowiedzUsuńwygląda WYŚMIENICIE !!
OdpowiedzUsuńMyślałam, że pieczona :D
OdpowiedzUsuńten sos się pyysznie rozlał!
OdpowiedzUsuńDo wypróbowania, zdecydowanie! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuskus na słodko, a z czekoladowym sosem musiał być po prostu obłędny :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zajadać kuskus na śniadanie;) największą zaletą tej kaszki jest szybkość jej przygotowania:D
OdpowiedzUsuńCo ciekawe wyszło go więcej niż po zalaniu wrzątkiem ;D
UsuńKuskus na słodko jest przepyszny:-) podobnie jak na wytrawnie;-)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńkuskus na mleku to rewelacja! taki delikatny smak *.*
OdpowiedzUsuńuwielbiam kuskus na słodko, z gruszką jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę kaszkę :) Najlepsze jest to, że wystarczy tylko kilka minut, żeby móc cieszyć się jej smakiem. I nie wiem, która wersja lepsza - słodka czy słona.
OdpowiedzUsuńtak ładnie wygląda, że aż się tęcza pojawiła na drugim zdjęciu ^^
OdpowiedzUsuńPyszny;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam kuskus, ale nigdy nie pomyślalam, żeby zrobić go na mleku :)
OdpowiedzUsuńDużo lepszy niż na wodzie taki kremowy :)
Usuńbardzo smakowite śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńKuskus jest genialny, a najlepsze jest to, że ekspresowo się go przygotowuje. W Twojej wersji wygląda smacznie, chyba muszę uzupełnić braki w szafce. ;)
OdpowiedzUsuńJa właśnie mam go aż dwie paczki :-)
Usuńsłyszałam właśnie, że sporo ludzi chwali tą kaszę kuskus :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, smakuje wyśmienicie :)
UsuńJuż tyle razy widziałam kuskus na słodko a ani razu nie jadłam, Muszę kupić bo tak kusi :)
OdpowiedzUsuńJa kuskus lubię baaardzo, ale raczej preferuję na wytrwanie :)) ale szczerze - z sosem czekoladowym wszystko jest PYSZNE! :) Pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńO której Ty wstajesz, że codziennie rano zdążysz zrobić takie pyszności ? :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKuskus gotuje 10min, a zapiekankę 3 min, bo kiedy sie piecze, ja się szykuje :-)
Usuńo, a ja jeszcze nigdy kuskusu nie gotowałam, zawsze tylko zalewam wrzącą wodą/mlekiem i czekam ze 3 minuty, żeby trochę wchłonęło! pyszne dodatki wybrałaś:)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy ni próbowałam kuskusa, chyba pora ; )
OdpowiedzUsuńzazdroszczę nie tylko śniadanka, ale też fantastycznej miseczki. :)
OdpowiedzUsuńMam kaszę kuskus w szafce leży i czeka na swoją kolej, kurcze u Ciebie świetna propozycja może wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńkuskus wolę jednak zdecydowanie bardziej na sypko, nie do końca przekonuje mnie taka paćkowata wersja. :D a i z tymi pozytywnymi właściwościami tej kaszy bym nie przesadzała (rozumiem - współpraca to współpraca :D), bo akurat kuskus jest jedną z najmniej wartościowych kasz. aczkolwiek pełnoziarnisty lubię bardzo!
OdpowiedzUsuńNa sypko bardzo lubię do obiadu, a paćki uwielbiam ze wszystkiego: płatków owsianych, ryzowych jak i kasz :-)
Usuńsuper śniadanko ;d
OdpowiedzUsuńgruszka z czekoladą...mm pycha!
OdpowiedzUsuńno no ;) już wcześniej widziałam ale nie ukrywam, że wciąż strasznie mi się ten pomysł podoba
OdpowiedzUsuń