257. Sernikowy pudding z croissanta
16 sierpnia
Najpierw miało być zwyczajne śniadanie - podpieczony croissant, twarożek i sos śliwkowy. Zachciało mi się jednak czegoś gorącego. I tak powstał pudding z croissanta. Widziałam kilka takich na blogach, jednak były to zwyczajne puddingi, a że ja jestem wielką fanką serków i twarożków i rzadko jadam śniadanie bez ich dodatku - powstał pudding sernikowy. :)
Sernikowy rumowy pudding z francuskiego croissanta ze śliwkami i dżemem z czarnej porzeczki
Już niedługo wyjazd. Nie mogę się doczekać!
SERNIKOWY PUDDING Z CROISSANTA /1 PORCJA/
1 croissant
opakowanie twarożku domowego (150g)
jajko klasy M
sól
kardamon
łyżka rumu
łyżeczka cukru trzcinowego
cynamon
3 małe śliwki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania naczynia
1/3 łyżeczki cukru waniliowego
Croissanta podzielić na części. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Twarożek zmiksować z jajkiem, solą, kardamonem, rumem, cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W natłuszczonym naczyniu ułożyć kawałki croissanta i cząstki śliwek. Zalać wcześniej przygotowaną masą sernikową. Piec około 25-30 minut. Podałam z dżemem i śliwką. Smacznego :)
11 komentarze
I tak bez przepisu...? Dawaj go jak najszybciej! ^^
OdpowiedzUsuńZ chałki jest pyszny, a co dopiero z takiego croissanta! :)
OdpowiedzUsuńjak ja kocham puddingi z croissanta! <3
OdpowiedzUsuńWygląda wprost cuuudownie! *.*
OdpowiedzUsuńto musiało być mega pyszne!
OdpowiedzUsuńWow. Robi wrażenie :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie !! nie dość że sernikowe to jeszcze z pysznym rogalem *-*
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać że pomysł świetny, sama lepiej bym tego nie wymyśliła :-) pysznie wygląda z rogalem
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ! Pychotka!
OdpowiedzUsuńa ja nawet z chleba nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńmusi być pyyszny!