377. Jaglany omlet dyniowy
15 listopada
Ostatni kawałek dyni trzeba było jakoś mądrze spożytkować. Padło więc na omleta - w połączeniu z mleczkiem kokosowym i jagodami Goji namoczonymi w rumie smakował po prostu obłędnie! Do tego płatki, które ostatnio wygrywają z mąką.
Dyniowy omlet waniliowy z płatków jaglanych podany z mleczkiem kokosowym, kiwi i rumowymi jagodami Goji
Jagody Goji uznawane są za „super owoce” m.in. ze względu na zawartość błonnika, żelaza oraz witamin: A i E. Witamina A pomaga w zachowaniu zdrowej skóry i prawidłowego widzenia. Witamina E przyczynia się z kolei do ochrony komórek organizmu przed stresem oksydacyjnym. Jagody goji są określane mianem silnego antyutleniacza, który pomaga zwalczać wolne rodniki.
Jagody Goji należą do kategorii: Skarby Ziemi, którą tworzą produkty szczególnie docenianie w różnych cywilizacjach i kulturach ze względu na swój prozdrowotny wpływ. Wszystkie Skarby swoimi właściwościami zapewniły sobie stałe miejsce w historii i długiej tradycji odżywiania. Jagody Goji są szczególnie doceniane ze względu na zawarte w nich antyoksydanty i długą historię ich stosowania w azjatyckiej kulturzy.
W tradycji tybetańskiej i chińskiej owoce goji cenione są i otaczane kultem od ponad dwóch tysięcy lat. W Chinach Jagody Goji, nazywane są „czerwonymi diamentami”, a także „owocami długowieczności”. O ich istotnym wpływie na dłuższe życie niech świadczy fakt, iż Chiny są krajem, którego średnia długość życia z roku na rok się zwiększa.
19 komentarze
Wspaniale wygląda taki grubas :D
OdpowiedzUsuńJaki uroczy grubasek :)
OdpowiedzUsuńJakim cudem wychodzą Ci takie grube omlety? Cudowny!
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog ;)
http://sniadania-fate.blogspot.com/2013/11/202-serniczek-z-ricotty-liebster-blog.html
podasz przepis?
OdpowiedzUsuńJa nie wiem, co ty robisz, że takie te omlety Ci wychodzą... ;) Ten jest cudny!
OdpowiedzUsuńIdealnie gruby, a połączenie dynia + mleczko kokosowe to coś wspanialego
OdpowiedzUsuńjaglany i dyniowy jednocześnie, ideał!
OdpowiedzUsuńMianuje Cie królową omletów!
OdpowiedzUsuńjaka różnorodność smaków! świetny :)
OdpowiedzUsuńgrubaśny omlet, napakowany zdrowiem ! jaglany i dyniowy <3
OdpowiedzUsuńKocham wszelkie grubaski :D Pięknie podany!
OdpowiedzUsuńteż kiedyś robiłam z płatków jaglanych, ale nie wyglądał tak pięknie jak Twój. Pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńchyba najgrubszy omlet, jaki w życiu widziałam:) Ale jaki śliczny!:)
OdpowiedzUsuńno i w końcu go zrobiłaś! :) jak zwykle wyszedł ci idealny. ach, no i trzeba chyba w końcu zacząć robić dyniowe zapasy na zimę!
OdpowiedzUsuńPo Twojej rekomendacji nie było innej opcji, musiałam go zrobić <3 :*
Usuńjaki cudowny kolor i taki grubiutki <3
OdpowiedzUsuńTwoje omlety zawsze są tak nieziemsko grubaśne<3
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie i ma wspaniały kolor :)
OdpowiedzUsuńŚliczny grubasek!
OdpowiedzUsuń