552. Serniczek z kasztanami!

14 maja

Długi czas serniczek nie gościł u mnie na śniadaniu. Przeglądając wczoraj szafkę kuchenną, przypomniałam sobie o kasztanach. W dodatku w lodówce czekał serek, którego ważność kończy się jutro. A więc? Trzeba zrobić serniczek! I tak powstał cudownie aksamitny, budyniowy sernik, którego daktylowy smak świetnie współgrał z orzechowym posmakiem kasztanów. Kasztany jadłam dzisiaj po raz pierwszy w życiu, i coś czuję, że będę je musiała niebawem znowu kupić :) Są po prostu przepyszne! Mięciutkie, jakby miodowe... tak, smakowały trochę jak miód spadziowy. Niesamowite, naprawdę polecam, bo nie da się ich porównać z niczym innym :)

Aż chciałoby się teraz znaleźć we Włoszech! Mam nadzieję, że niedługo spróbuję tych włoskich, pieczonych kasztanów :)

 Daktylowo*-morelowy** serniczek z ekologicznymi kasztanami jadalnymi
 * syrop daktylowy
** budyń morelowy



SERNICZEK Z KASZTANAMI
/przepis własny/

300 g śmietankowego twarogu dwukrotnie mielonego
20 g proszku budyniowego o smaku morelowym
duże jajko
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu pomarańczowego (lub olejku)
łyżeczka masła do natłuszczenia formy
łyżka syropu daktylowego
kilka kasztanów (gotowanych na parze lub pieczonych)

Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą, dodać budyń morelowy (dzięki niemu serniczek będzie miał piękny kolor), ekstrakt i syrop daktylowy. Ponownie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Naczynie do zapiekania natłuścić.
Przelać doń masę serową, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół kasztany
Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno :)

Smacznego!

You Might Also Like

11 komentarze

  1. O Boziu! A skad masz te cuda? Poszukuje kasztanow od dawna:-) super wygladaja w serniczku.

    OdpowiedzUsuń
  2. kasztany cudnie smakują, ale jakoś wolę ja zajadać tak po prostu , gotowane czy pieczone :) w każdym razie w serniczku musiało równie dobrze smakować! wygląda tak apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Jak tylko wypatrzę w sklepie do kupuję! :) W serniczku pyszne, ale zgadzam się z teenager - najlepsze są solo. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyglądają te kasztany, jestem bardzo ciekawe, jaki mają smak:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam kasztanów, po twoim opisie jeszcze bardziej ciekawi mi ich smak :)
    A serniczek śmieszny ci wyszedł, taki mały monster :D

    OdpowiedzUsuń

Follow me on FoodBlogs.com
JemyZdrowo.pl
FlyB - Kulinaria
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel
mytaste.pl
Blogger Babes are Sophisticated Bloggers Seeking Simple Solutions and Support
Przesiane.pl
Wzorowy Katalog
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipes search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

SM

blogi o zdrowiu

Subskrybuj