580. Pierogi z truskawkami na bis!
17 czerwca
W końcu mam JAGODY!
A do wyjazdu coraz bliżej... nie mogę się już doczekać piątku!
Pełnoziarniste pierogi z truskawkami i konfiturą jeżynowo-malinową podane z jagodami, truskawkami i jogurtem kokosowym*
* z mąką kokosową i cukrem z kwiatu kokosa
***
PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
/1 porcja/
45 g mąki pełnoziarnistej
35 g mąki pszennej graham
szczypta soli
żółtko
cukier kokosowy
60-70 ml ciepłej wody
łyżeczka oleju kokosowego
8 małych truskawek
Obie mąki przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać wody, mieszając łyżką. Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Truskawki umyć i posypać cukrem kokosowym, lekko oprószyć mąką.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać po truskawce, odrobinie konfitury i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej wody.
Wyjmować po około 4 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
6 komentarze
Maliny, jagody, truskawki, jogurt, pierogi! Kwintesencja lata :D
OdpowiedzUsuńjagody dają tyle szczęścia! zresztą nie tylko one, bo kiedy widzę letnie owoce od razu się szeroko uśmiecham i czuje radość! :) tak samo jak na widok twoich pięknych pierogów!
OdpowiedzUsuńWyglądaja pysznie więc zasluguja na nie jeden bis :)
OdpowiedzUsuńJagody <3
OdpowiedzUsuńtruskawki, jagody, pierogi.. nooo, boski poranek :)
OdpowiedzUsuńpyszności, nie ma nic lepszego latem:)
OdpowiedzUsuń