603. Ryżowe ciastko z borówkami i śliwkami
24 lipca
Bardzo dawno nie gościł u mnie na śniadanie ryż. Szkoda, bo można z niego wyczarować dużo ciekawych potraw. Dziś wpadłam na pomysł, żeby zrobić z niego ciastko. Słodkie, mocno borówkowe, z chrupiącą skórką i rozpływającym się masłem orzechowym. Pychota!
PS. Zapowiada się zmiana Internetu na 15x szybszy. Już się nie mogę doczekać chwili, gdy będę mogła się przekonać, czy różnica jest odczuwalna! :)
PS. Zapowiada się zmiana Internetu na 15x szybszy. Już się nie mogę doczekać chwili, gdy będę mogła się przekonać, czy różnica jest odczuwalna! :)
Ryżowe waniliowe ciastko z borówkami, śliwkami i masłem orzechowym z płatkami czekolady
RYŻOWE CIASTKO Z BORÓWKAMI I ŚLIWKAMI
/przepis własny/
Składniki:
pół woreczka ugotowanego ryżu parboiled
1 jajko
1 łyżka mąki kokosowej
kilka kropel ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (w skrócie nazywam "pdp")
łyżka syropu daktylowego (lub miodu, cukru itp.)
garstka borówek
dwie małe śliwki
masło orzechowe do podania
Przygotowanie:
Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Ryż wymieszać z jajkiem, następnie dodać mąkę kokosową, pdp, ekstrakt z wanilii, sól i syrop daktylowy. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
Część masy wyłożyć na natłuszczonym uprzednio dnie naczynia, następnie ułożyć na niej część borówek i pokrojoną śliwkę. Przykryć pozostałą częścią ciasta. Na wierzchu ułożyć resztę borówek i przekrojoną na pół śliwkę.
Piec około 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Wyjąć, przybrać listkiem świeżej bazyli i podawać z masłem orzechowym.
Smacznego!
3 komentarze
Jestem pod wrażeniem :) Musi być przepyszne *.*
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bajecznie ;) To masło orzechowe ma fajny smak! Jeszcze takim z czekoladą się nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) Z chęcią przekonałabym się jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńPodrawiam