624. Nietypowe gofry a'la farinata!
13 sierpnia
Dziś na śniadanie zaserwowałam sobie gofry, które zrobiłam z mąki groszkowej (z ciecierzycy). W smaku przypominały mi trochę farinatę (naleśnik z ciecierzycy wywodzący się z Genui), którą miałam okazję próbować będąc we Włoszech. Dodałam trochę drożdży, dzięki którym wyszły bardzo puszyste. Z wierzchu chrupiące, wewnątrz mięciutkie - takie są najlepsze!
PS. A zaraz wybieram się na działkę, którą rodzice dzisiaj kupili! Od dawna marzyłam o tym, żeby móc jeść warzywa i owoce z własnej uprawy! Poprzedni właściciel mówi, że jest tam bardzo dużo borówek i śliwek. A więc? Nic, tylko brać wiaderko i zbierać! :)
Daktylowe gofry z mąki z ciecierzycy smażone na maśle klarowanym ghee podane z malinami, ekologicznymi pestkami dyni Symbio oraz ananasowym twarożkiem
GOFRY Z MĄKI Z CIECIERZYCY
/przepis własny/
75 g mąki z ciecierzycy (nieco ponad 1/2 szklanki)
łyzka oleju/masła klarowanego (u mnie ghee)
szczypta soli
dwie łyżki syropu daktylowego
łyżeczka drożdży instant
100 ml mleka owsianego
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 40 minut.
Po tym czasie piec w natłuszczonej gofrownicy około 5 minut.
Wyjąć, udekorować i podawać póki gorące.
Smacznego!
10 komentarze
gofry i to jeszcze z malinami!
OdpowiedzUsuńale się rozpieszczasz :)
działkowe owocki to świetna sprawa, zazdroszczę!
OdpowiedzUsuńa gofry bardzo mnie zaintrygowały... :)
jakie cudowne gofry! I to z malinami! Pychotka!
OdpowiedzUsuńDziałka to mi się marzy! A gofry fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńCzego chcieć więcej? :)
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńwyglądają super smacznie <3 !
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie... a w dodatku jeszcze te malinki...bosko !!!
OdpowiedzUsuńzjadłabym chętnie takie gofry, akurat mam tą mąkę to zrobię :)
OdpowiedzUsuńfajnie jest mieć swoją działkę, będziesz pewnie miała mnóstwo pysznych warzyw i owoców na niej! ja zawsze wybieram się do dziadka, wczoraj dostałam dużooo pomidorków :)
wyglądają pysznie, dawno nie jadłam gofrów.
OdpowiedzUsuń