Wegańskie gofry kokosowo - orzechowe w wersji XXL.
26 maja
PRZEPIS (SCROLL DOWN FOR ENGLISH)
WEGAŃSKIE GOFRY ORZECHOWE
/2 bardzo grube gofry/
60 g ekologicznej mąki z orzechów włoskich
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g mąki kokosowej
100 g jogurtu kokosowego
180-200 ml mleka kokosowego
szczypta soli
2 łyżki dowolnego słodzidła
łyżka oleju z pestek marakui
Jogurt zmiksować z mąką, solą i słodzidłem.
Dodać olej, mleko i ponownie zmiksować.
Smażyć w dobrze rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy do zarumienienia.
(U mnie trwało to cztery minuty).
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Uwaga:
Ze względu na dodatek mąki kokosowej, gofry są dość kruche,
dlatego należy uważać, aby się nie rozpadły.
Piekę je w gofrownicy typu XXL,
dlatego są również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry)
co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania.
+
wegańska "ricotta" z tofu zmiksowana
ksylitolem i ekstraktem z wanilii burbońskiej
tahini
świeże figi
Smacznego!
***
RECIPE
VEGAN WALNUT WAFFLES
/ 2 very thick waffles /
60 g walnut flour bio
50 g wholemeal wheat flour
30 g coconut flour
100 g coconut yogurt
pinch of salt
2 tbsp sweetener
180-200 ml coconut drink
1 tbsp passionfruit oil
Yogurt mix with flours, flakes, salt and sweetener.
Add the olive oil, almond extract, tea infusion and soy drink.
Mix again.
Bake in well heated, greased waffle iron until golden brown.
Serve with your favorite toppings.
Warning:
Due to the addition of coconut flour,
waffles are quite fragile, so be careful.
I bake them in the waffle iron (XXL type),
therefore they are also very heavy (one = two classic waffles)
what can increase the risk of crumbling waffles while getting them off.
+
vegan "ricotta" made from tofu
xylitol and bourbon vanilla extract
tahini
fresh figs
***
RECIPE
VEGAN WALNUT WAFFLES
/ 2 very thick waffles /
60 g walnut flour bio
50 g wholemeal wheat flour
30 g coconut flour
100 g coconut yogurt
pinch of salt
2 tbsp sweetener
180-200 ml coconut drink
1 tbsp passionfruit oil
Yogurt mix with flours, flakes, salt and sweetener.
Add the olive oil, almond extract, tea infusion and soy drink.
Mix again.
Bake in well heated, greased waffle iron until golden brown.
Serve with your favorite toppings.
Warning:
Due to the addition of coconut flour,
waffles are quite fragile, so be careful.
I bake them in the waffle iron (XXL type),
therefore they are also very heavy (one = two classic waffles)
what can increase the risk of crumbling waffles while getting them off.
+
vegan "ricotta" made from tofu
xylitol and bourbon vanilla extract
tahini
fresh figs
Enjoy!
Do przygotowania przepisu użyłam produktów (wyróżnionych kursywą)
23 komentarze
Przepiękne zdjęcia! I fantastyczny przepis. Pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńAle super, muszę tylko na sezon na figi teraz poczekać :D
OdpowiedzUsuńAle cudo :) z chęcią bym sie skusiła na takie gofry ale nie mam gofrownicy ;D
OdpowiedzUsuńOdkąd jestem szczęśliwą posiadaczką gofrownicy bardzo chętnie przygotowuję w domu gofry. spróbuję zrobić taką egzotyczną propozycję gofrową! *_*
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam gofrów. Muszę kiedyś takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo przepysznie. Szkoda, że obecnie moja gofrownica nie działa. Ale jak będę miała nową to z chęcią zrobię.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Tylko muszę zainwestować w gofrownicę :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłem, ale chyba wkrótce to naprawię:)
OdpowiedzUsuńGofry wyszły bardzo pyszne. Dobrze, że niedawno mąż naprawił gofrownicę, bo bym nie zrobiła :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super, na pewno sobie takie zrobię :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam cieplutkie chrupiące gofy. Mniam~!
OdpowiedzUsuńGofy <3 moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńExtra przepis mi wyszlo bez problemu
OdpowiedzUsuńooo mamo ale pychota
OdpowiedzUsuńte gofry już skradły moje serce :)
OdpowiedzUsuńbardzo schludny blog :D
OdpowiedzUsuńfajny klimat bloga
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie. Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńRacuchy <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę kupić gofrownicę tyle jest fajnych przepisów.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Muszę kiedyś takie zrobić może składniki w promocji uada się kupić https://gazetkipromocje.pl/
OdpowiedzUsuńO rany! Jakie to pyszne. Staram się wszelkie słodkości zastąpić Twoimi przepisami z bloga, ale jest jedna słodkość, która mnie pokonuje żelki. Zdecydowanie nie mogę się oprzeć.
OdpowiedzUsuń