663. Amarantusowe ciacho!
22 września
To chyba najszybsze pieczone ciasto jakie istnieje!
Kilka minut przygotowania i tylko 15 minut pieczenia.
Pyszne i zdrowe - z poppingu z amarantusa i mleka zbożowego, a do tego podane z owocami lata.
Do powtórzenia! :)
Amarantusowe ciastko na mleku zbożowym podane z sosem arachidowym, truskawkami, malinami, poziomkami i bazylią
AMARANTUSOWE CIASTKO NA MLEKU ZBOŻOWYM
/przepis własny/
60 g poppingu z amarantusa
duże jajko
ok. pół szklanki mleka zbożowego (u mnie Joya)
łyżka cukru z kwiatu kokosa (jest mniej słodki od białego cukru)
szczypta soli
łyżka mąki amarantusowej (można użyć dowolnej)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka stopionego masła ghee (lub dowolnego tłuszczu;
Uwaga: pominięcie może spowodować, że ciasto będzie zbyt suche)
Popping wymieszać z mąką, jajkiem, solą i cukrem.
Dodać mleko zbożowe i wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
Na koniec dodać stopione masło i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec około 15 minut do zrumienienia.
Wyjąć, udekorować i podawać póki ciepłe.
Smacznego!
7 komentarze
poproszę o przepis :D
OdpowiedzUsuńJa też!
UsuńSos wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do zabawy - szczegóły u mnie na blogu, zapraszam.
ale super ciacho! :)
OdpowiedzUsuńMożna się do Ciebie kiedyś wprosić na śniadanie? :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda! :)))
OdpowiedzUsuńJakie puszyste :)
OdpowiedzUsuń