665. Wegański placek z kaszy gryczanej!
24 września
Wegański placek z kaszy gryczanej i serka sojowego z nasionami chia, śliwką i cukrem pudrem trzcinowym podany z domowym sojowym serkiem malinowym wymieszanym z olejem lnianym LenVitol® i kiwi
Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfalinolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfalinolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego (LA).
6 komentarze
Pysznie! I bardzo zdrowo. Ostatnio Mama mnie przekonuje do stosowania oleju lnianego i powoli zaczynam się przyzwyczajać do jego smaku. :)
OdpowiedzUsuńBrzmi cudownie! :)
OdpowiedzUsuńsmacznie ;)
OdpowiedzUsuńtakim plackiem na pewno można się najeść, świetny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńależ apetyczny!
OdpowiedzUsuń