679. Donuty, spirulina i czarnuszka...
08 października
"Jaglano" u mnie ostatnio :)
Donuty z kaszy jaglanej i semoliny podane z mango, kremem daktylowo-pomarańczowym i zielonym ultrazdrowym serkiem*
* serek naturalny homogenizowany + spirulina + olej Omega Green bio
***
Jakiś czas temu postanowiłam wypróbować ekologiczny olej Omega Green marki Bio Planete.
Jest to miks olejów o następującym składzie:
olej lniany*, olej z pestek dyni*, olej z ogórecznika*, olej z czarnuszki siewnej*(10%)
Co mówi producent?
Bazą oleju Omega Green jest olej lniany bio, który dzięki specjalnej filtracji 3D pozbawiony jest goryczki. Olej ten bogaty jest w kwas alfa - linolenowy, należący do grupy kwasów Omega 3. Dzięki temu spożywanie oleju Omega Green pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i dbać o układ krwionośny. Olej lniany uzupełniony został olejem z pestek dyni, olejem z ogórecznika i olejem z czarnuszki siewnej, które znane są od niepamiętnych czasów. Ponadto olej zawiera w swoim składzie dużo "witaminy młodości", czyli witaminy E.
Co ważne, olej Omega Green przeznaczony jest do spożywania wyłącznie na zimno. Doskonale smakuje z sałatką ze świeżych warzyw, która może być sycącym i zdrowym śniadaniem lub kolacją. Można go wykorzystać jako składnik dressingów czy marynat. Olej Omega Green jest doskonały także do dań wegetariańskich. Wspaniale smakuje z sałatkami z makaronem czy z pastami warzywnymi.
Moim zdaniem:
Z całej, kolorowej trójki olej Omega Green to zdecydowanie mój faworyt.
Wynika to zapewne z tego, że uwielbiam zarówno smak jak i zapach czarnuszki, a także olej z pestek dyni, którym polewam nawet lody :)
Codziennie używam go do twarożku, sałatki, a nawet maczam w nim chleb.
Nie dość, że pyszny, to jeszcze zdrowy!
Polecam wszystkim wielbicielom orzechowych, aromatycznych olejów.
***
DONUTY Z KASZY JAGLANEJ
/przepis własny/
50 g surowej kaszy jaglanej
250 ml mleka
szczypta soli
jajko
3 łyżki semoliny
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru z kwiatu kokosa
ewentualnie mleko do konsystencji
Kaszę ugotować w mleku, a następnie ostudzić.
Połączyć z solą, jajkiem, cukrem oraz przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodać jeszcze mleka (powinno mieć konsystencję śmietany).
W rozgrzanym wypiekaczu rozlać ciasto do foremek.
Piec około 5 minut.
Wyjąć, udekorować i jeść póki ciepłe.
Smacznego!
11 komentarze
ten serek mnie zaintrygował *-*
OdpowiedzUsuńco poradzić, kiedy jaglana taka dobra (:
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda! :D
OdpowiedzUsuńZielony ultrazdrowy serek mnie zafrapował. :)
OdpowiedzUsuńgenialne! a jestem w posiadaniu spiruliny i właśnie zastanawiam się jak ją wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;))
OdpowiedzUsuńJak ja Ci zazdroszczę tego wypiekacza do donutów! :D
OdpowiedzUsuńIntrygujący ten serek :D
OdpowiedzUsuńA mnie się spirulina kojarzy tylko z nieziemsko cuchnącymi suplementami diety :D
OdpowiedzUsuńMuszę się do niej kiedyś przekonać dzięki śniadaniowym połączeniom!
No nie mów? Mojemu serkowi co prawda nadała innego smaku i zapachu, ale... podobał mi się :) Absolutnie nie cuchnął :)
UsuńHmm, wygląda dość ciekawie :D
OdpowiedzUsuń