680. Wegańskie racuszki drożdżowe!
09 października
Racuszki to... czy może bułeczki? Z wyglądu te pierwsze, w smaku zaś - jak te drugie.
Chrupiące dzięki mące z pszenicy durum, bez użycia jajek czy mleka,
za to z waniliowym napojem sojowym.
Do tego soczyste, supersłodkie mango i odrobinę mniej słodka figa, a także mus z malin i jabłek z dodatkiem oleju z pestek dyni, dzięki któremu śniadanie nie było zbyt słodkie.
Całość zwieńczona chrupiącym musli bezglutenowym. Pycha!
Wegańskie waniliowe racuszki drożdżowe smażone na maśle ghee podane z mango, figą, dyniowym musem z malin i jabłek oraz bezglutenowym musli owocowym
Olej dyniowy otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem.
Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowanych na zimno.
Doskonale nadaje się również do przyrządzania deserów.
Ja używam go jako polewy do lodów i sałatek. Zdecydowanie mój faworyt!
6 komentarze
Można się kiedyś wprosić do Ciebie na śniadanie? <3
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa przepisu :) Sniadanie - pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńu Ciebie jak zwykle tak pysznie... !
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje śniadania - skąd Ty bierzesz na to wszystko pomysły? :)
OdpowiedzUsuńSmaczne! <33
OdpowiedzUsuńA gdzie przepis?
OdpowiedzUsuń