Śmietankowe pierożki z borówkami :)

23 marca

 Śmietankowe pierożki nadziane borówkowym serkiem podane z borówkami (z własnej działki :)), cynamonowym jogurtem i musli żurawinowo-migdałowym z wiśniami



PIEROGI Z SEREM I BORÓWKAMI
/2 porcje/
czas przygotowania: 35 minut

90 g mąki ryżowej
70 g mąki z tapioki
szczypta soli
2 żółtka
syrop klonowy
łyżeczka oleju kokosowego
2 garście borówek + 250 g twarogu + pasek białej czekolady


Obie mąki przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać śmietanki, mieszając łyżką. Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
 Odłożyć na około 15 minut i  przygotować nadzienie.
Borówki umyć, osuszyć, a następnie zmiksować w blenderze na gładką masę wraz z twarogiem, syropem klonowym i rozpuszczoną białą czekoladą.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej wody. 
Wyjmować po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

12 komentarze

  1. Ale dawno nie jadłam takich letnich pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pierożki, chyba najlepsza wersja na słodko, jaka istnieje <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Że pierożki tu widzę.. No wow! Chylę czoła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi, dawno nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja dawno pierogów nie jadłam... I na dodatek na słodko :D

    http://grapefruitjuicesour.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Chociaż pierogi na słodko to nie moja bajka, tak na te chyba bym się skusiła! :) I spróbuję się właśnie w te wakacje przekonać do takiej słodkiej, borówkowej bądź truskawkowej wersji ukochanych pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowne pierogi! ale bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj jadłam pierogi z jagodami i serem, dziś druga tura. Z Biedry, takie chamskie.Zjadłabym Twoje domowe :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie lubię tych kupnych.. mają takie gumowate, grube ciasto. Jedyne co jestem w stanie przełknąć, to kluski na parze, ale też nie każdej firmy.

      A to zapraszam na pierożki - teraz już nabrałam wprawy, chociaż z foremkami do pierogów to chyba każdemu by wyszły takie kształtne :)

      Usuń

Follow me on FoodBlogs.com
JemyZdrowo.pl
FlyB - Kulinaria
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel
mytaste.pl
Blogger Babes are Sophisticated Bloggers Seeking Simple Solutions and Support
Przesiane.pl
Wzorowy Katalog
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipes search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

SM

blogi o zdrowiu

Subskrybuj