Comfort food w nowoczesnym wydaniu :)
03 kwietnia
PIEROGI Z SEREM I BIAŁYM MAKIEM
/1 porcja/
45 g mąki owsianej pełnoziarnistej
35 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
żółtko
60-70 ml ciepłego napoju gryczanego (może być inny)
łyżeczka oleju kokosowego
2 płaskie łyżki białego maku + 150 g twarogu + 2 łyżki syropu klonowego
Obie mąki przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać napoju, mieszając łyżką.
Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Twaróg zmiksować z syropem klonowym i białym makiem.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej wody.
Wyjmować po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.
SEREK ALOESOWY
150 g gęstego twarogu sernikowego
4 łyżki ekologicznego soku z aloesu
łyżka syropu klonowego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Smacznego!
9 komentarze
Sztuka na talerzu. I choć staram się zainspirować w kółko lądują z miską granoli :)
OdpowiedzUsuńDawno pierogów nie jadłam... Mak? Pachnie Gwiazdką :D
OdpowiedzUsuńMi biały pachnie Wielkanocą :)
Usuńwłaśnie muszę upolować biały mak :) a pierożki to robisz preferencyjnie, niczym Twoje grubaśne omlety, idealne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Forma tych pierożków to zasługa wykrawaczy ;P
UsuńWow, gdzie ty znalazłaś tą figę?:O
OdpowiedzUsuńW Kauflandzie :)
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńi ja powiem szczerze, że w niedziele wolałabym takie śniadanie, niż te tradycyjne Wielkanocne!
OdpowiedzUsuń