Omlet z mascarpone.
11 października
Na moim talerzu wciąż lato... ale truskawki i poziomki już powoli się kończą :(
Gryczany omlet z mascarpone podany z czekoladą Lindt Satin 64% (nowość!),
malinami, pomelo, płatkami kokosa, truskawkami i poziomkami
OMLET Z MASCARPONE
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/
100 g mascarpone
40 g mąki gryczanej
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego)
łyżeczka syropu daktylowego
Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.
Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
8 komentarze
i dobrze, trzeba zatrzymać lato jak najdłużej się da! ale później na pocieszenie będą pyszne cytrusy :)
OdpowiedzUsuńWszystko z mascarpone to dla mnie niebo, uwielbiam. <3
OdpowiedzUsuńJaki wysoki i puszysty! Jak Ty to zrobiłaś
OdpowiedzUsuńAle puszysty! I wygląda jak tort :D
OdpowiedzUsuńTwoje omlety są GENIALNE :D
OdpowiedzUsuńprześliczne zdjęcia robisz
OdpowiedzUsuńProszę powiedz mi jakiej patelni używasz? Cała magia tkwi chyba w niej, bo jak patrzę na skład to pododbne do moich, ale jednak takie "pampuchy" nigdy mi nie rosną:) może być informacja na priv jeśli jest tajemna hehe:)
OdpowiedzUsuńNie, to nie jest tajemnica, już z kilka razy odpowiadałam... różnie to bywa. Ten omlet smażyłam na mojej najnowszej patelni granitowej
Usuń