Ulubione pierogi z ricottą.
06 listopada
Pierogi z borówkami, konfiturą figową z orzechami i ricottą podane z sosem czekoladowym, śmietaną i jagodami goji
PIEROGI Z BORÓWKAMI I RICOTTĄ
/1 porcja/
80 g mąki z pszenicy kamut
szczypta soli
żółtko
60-70 ml ciepłej wody
łyżeczka oleju kokosowego
garść borówek + 100 g ricotty
Mąkę przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać wody, mieszając łyżką. Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Borówki rozmrozić, osuszyć, następnie zmiksować w blenderze na gładką masę wraz z ricottą i konfiturą.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej wody.
Wyjmować po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
8 komentarze
a robiłaś może z mąki kukurydzianej ale bez jajka?
OdpowiedzUsuńZjadłabym:)
OdpowiedzUsuńRicotte to zjem we wszystkim. :D Uwielbiam sosy na jej bazie jak i w nadzieniach. Super przepis. :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńKocham ricottę!
OdpowiedzUsuńPierogi rewelacja :D
Jeżeli chodzi o ricottę i pierogi to zawsze na mega plus :)
OdpowiedzUsuńA ja dzisiaj jadłam ruskie...
OdpowiedzUsuń