Pancakes z serka mascarpone

24 lutego


Próbowaliście już placuszków, gofrów lub pączków na bazie serka mascarpone? 
Jeśli nie... to koniecznie spróbujcie! 
Do tej pory smażyłam już omlet, który bardzo mi posmakował i podobnie było z pancakes.
Wyszły puszyste i kremowe w smaku, a dodatek banana nadał pięknego aromatu i słodyczy.
Co najlepsze, nie "rozpływają się" na patelni jak te na bazie zwykłego serka homogenizowanego. 
Dzięki gęstości i wysokiej zawartości tłuszczu w tym serku,  placuszki ładnie rosną na patelni.


***
PANCAKES Z SERKA MASCARPONE
/przepis własny/

1/2 szklanki mąki z pszenicy durum (można użyć zwykłej pszennej)
pół średniego, dojrzałego banana
jajko
łyżka syropu klonowego
szczypta soli
4 łyżki serka mascarpone
ok. 50 ml mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
masło klarowane do smażenia

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i syrop wymieszać. 
Następnie wbić jajko, dodać mleko, a na końcu 
serek mascarpone i rozgniecionego banana.
Mieszać do uzyskania jednolitej masy. 
Łyżką formować placuszki i smażyć z obu stron około 6 minut
na natłuszczonej patelni (na małym ogniu). 
Udekorować dowolnymi dodatkami i podawać.

Do przygotowania pancakes użyłam serka mascarpone firmy Mlekoma:


***
Zapewne wielu z Was już nie raz spotkało się z mascarpone, czy to w sklepie, czy w domu. 
W Internecie aż roi się od różnego rodzaju przepisów na dania obiadowe, torty, kremy i wypieki z tym serkiem... a co to właściwie jest za serek?

Mascarpone to kremowy ser typu włoskiego. Stanowi podstawę deseru Tiramisu. Wywodzi się z Lombardii, położonej w północnej części Włoch. Dawniej wytwarzano go domowymi sposobami, w niewielkich ilościach tylko zimą lub jesienią, obecnie przez cały rok. Jego cechą charakterystyczną jest to, że nie wytwarza się go z mleka a ze śmietanki (!). Najpierw odwirowuje się mleko, a następnie uzyskaną w ten sposób śmietankę podgrzewa do temperatury 90 stopni. Kolejnym etapem jest zakwaszanie z pomocą kwasku cytrynowego i odsączanie z serwatki. W tym czasie ser szybko dojrzewa. Gotowy mascarpone jest miękki, biały lub delikatnie kremowy, słodki i intensywnie śmietankowy w smaku. Brzmi kusząco, prawda? :)


You Might Also Like

9 komentarze

  1. Jeszcze takich nie próbowałam :) Wyglądają cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się niesamowicie :)

    Zapraszam też do siebie - "Jak wykorzystać chrupki kukurydziane bezglutenowe"

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio jadłam mascarpone na wytrawnie ze szpinakiem... niebo absolutne i chyba moje ulubione połączenie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy zamiast syropu klonowego mona użyc miodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można zastąpić dowolnym słodzidłem.

      Usuń
  5. raz może dwa jadłam placuszki z ricotty i to była magia, za pewne z mascarpone to już niebiańskie smaki! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mozna użyć np maki kokosowej czy jaglanej czy kukurydzianej? Czy bardzo zmienia smak? 😊 kupiłam niedawno różne rodzaje mąki i szukam do czego je wykorzystać żeby było zdrowiej 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej kukurydzianej, ponieważ z mąką kokosową lub jaglaną mogą się rozlatywać na patelni. Polecam też użyć jej nieco więcej.

      Co do smaku - owszem, zmienia się bardzo :)

      Usuń

Follow me on FoodBlogs.com
JemyZdrowo.pl
FlyB - Kulinaria
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel
mytaste.pl
Blogger Babes are Sophisticated Bloggers Seeking Simple Solutions and Support
Przesiane.pl
Wzorowy Katalog
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipes search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

SM

blogi o zdrowiu

Subskrybuj