Podwójnie bananowe serniczki z patelni.
04 lutego
Pączki będą później, teraz coś pożywnego, czyli serniczki.
Rozpusta z samego rana, jak na Tłusty Czwartek przystało...
.... ale za to zdrowa! :)
PODWÓJNIE BANANOWE SERNICZKI Z PATELNI
/przepis własny/
200 g twarogu typu klinek
1 jajko
50-60 g mąki bananowej bio
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
mały banan
masło/olej do smażenia (u mnie masło klarowane ghee)
+ pomarańcza
+ dżem z owoców leśnych
+ kruszone ziarno kakao bio
(dostępne w sklepie internetowym biowitalni.pl)
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie ugnieść za pomocą widelca.
Patelnię porządnie rozgrzać i natłuścić, najlepiej dokładnie rozprowadzając masło po całej powierzchni.
Zwilżonymi dłońmi formować placuszki, do środka wkładać po grubym plasterku banana i zlepiać formując kulki.
Kłaść na patelni lekko spłaszczając.
Smażyć około 6 minut z jednej i z drugiej strony do zarumienienia.
Przy przewracaniu należy zachować szczególną ostrożność, bo serniczki są bardzo delikatne i mogą się rozpaść.
Po usmażeniu zdjąć, udekorować i podawać.
Smacznego!
6 komentarze
Zdrowa....pełna cholesterolu i okropnie niezdrowego nabiału :)
OdpowiedzUsuńŚwietny żart! You made my day :)
Usuńmmm.. ale mąki bananowej to jeszcze nie widziałam, rozbudziłaś moją kulinarną ciekawość :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł;)
OdpowiedzUsuńWyglądają genialnie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na poranną przekąskę. Właśnie dlatego uwielbiam śniadania...możemy podczas ich komponowania dać sobie sporo swobody w dobieraniu produktów!
OdpowiedzUsuń