Czy warto korzystać z produktów ekologicznych?
19 listopadaProdukty ekologiczne w codziennej diecie – to trzeba wiedzieć.
Korzystanie z produktów ekologicznych to modny trend, który obecny jest nie tylko na wsiach, ale również w dużych miastach. Składniki z naklejką eko są o wiele droższe. Czy naprawdę warto w nie inwestować i na co zwrócić uwagę przed zakupem?
Jesteś tym, co jesz
To hasło znane jest już od starożytności i do dziś chętnie jest powtarzane przez wszelkiego typu guru związanych z prawidłowym żywieniem. Niewątpliwie jest w nim sporo prawdy. To w końcu dostarczane z zewnątrz składniki odżywcze budują cały ludzki organizm. Warto więc zadbać o to, by w żywności znalazło się zdecydowanie więcej wartościowych składników. Okazjonalne sięganie po ekologiczne truskawki niewiele zmieni, jeżeli w diecie nadal pojawiają się fast foody i inne produkty głęboko przetworzone. Dlatego do zakupu produktów ekologicznych warto podejść z głową i zmienić całą dietę. Okresowe zrywy nie wpłyną znacząco na organizm, ponieważ proces przyswajania składników odżywczych i budowanie na ich podstawie nowej jakości jest długotrwały.
Plusy produktów ekologicznych
Produkty ekologiczne są w 100% naturalne. Podczas ich wytwarzania (dotyczy to zarówno mięsa, jak i roślin) na każdym etapie wykorzystuje się tylko naturalne substancje, bez udziału środków ochrony roślin, hormonów, antybiotyków i nawozów sztucznych. Tego typu produkty otrzymują specjalny certyfikat, którego uzyskanie wcale nie jest proste, a normy i kontrole – rygorystyczne. Produkty naturalne posiadają często więcej wartościowych składników, co potwierdziło wiele niezależnych badań. A więc sięgając po ekologiczną marchewkę, organizm jest w stanie wykorzystać z niej jeszcze więcej korzystnych substancji. Rolnictwo ekologiczne to ważny element w dyskusji na temat żywności modyfikowanej genetycznie. Odpowiedni certyfikat gwarantuje brak GMO. Wiele osób ceni sobie ekologiczne produkty ze względu na ich lepszy smak. Bez udziału pestycydów i innych „wspomagaczy” można na nowo docenić smak owoców, warzyw, czy mięsa.
Nie warto ufać reklamom
Kupując produkt z etykietką bio lub eko należy przede wszystkim sprawdzić, czy taki jest w rzeczywistości. Już lektura opisu na opakowaniu może wiele wyjaśnić. Należy uważąć zwłaszcza na produkty pozornie ekologiczne, które dostępne są w sieciowych sklepach spożywczych. Ideałem nadal pozostaje zakup produktu bezpośrednio od zaufanego rolnika, który nie tylko chwali się swoimi naturalnymi metodami uprawy, ale posiada na potwierdzenie tego faktu stosowne dokumenty. Dobrym rozwiązaniem jest poczta pantoflowa lub skorzystanie z zasobów Internetu. Wykorzystać należy także asortyment dobrych sklepów z tego rodzaju żywnością.
Z pewnością warto zaopatrywać się w ekologiczne warzywa i owoce, które zjada się bez obierania ze skórki. Ekologiczne napoje, takie jak gotowe soki jednodniowe, to również dobry wybór, zwłaszcza w przypadku dzieci. Produkty mleczne z certyfikatem bio mogą w swoim składzie zawierać nawet o 75% więcej kwasów omega 3. Czekoladę i kawę z certyfikatem bio warto kupować z uwagi na troskę o środowisko naturalne egzotycznych krajów, z którego te produkty pochodzą, a także z uwagi na zdrowie pracowników plantacji kakowca i kawowca.
Spiropharm - naturalne preparaty ze spiruliny
0 komentarze