Sernikowa zapiekanka z makaronem bez laktozy.
17 listopada
Zapiekanka z makaronem to dla wielu z nas jeden z najważniejszych smaków dzieciństwa.
Można ją przyrządzić zarówno na słono jak i słodko.
Ja najczęściej do jej przygotowania używam twarogu i sezonowych owoców,
szczególnie wtedy, gdy zostaje mi trochę makaronu z obiadu.
Gdy mamy gotowe półprodukty, niebanalne śniadanie
lub deser przyrządzimy w kilka chwil.
Od pewnego czasu, coraz więcej jednak u mnie produktów bez laktozy.
Mleko, jogurt, twaróg... często zastępuję nimi klasyczne odpowiedniki.
Dlaczego? Przede wszystkim bardziej mi smakują -
jogurt czy twaróg są lekko słodkie i pozbawione kwaśnego posmaku.
Jednak najważniejszym powodem takich wyborów jest podejrzewana
nietolerancja laktozy u jednego z domowników.
Dlatego też dzisiejszy przepis przygotowałam
z użyciem kremowego serka twarogowego z dodatkiem jogurtu LactoZero.
Jego konsystencja jest niezwykle kremowa, więc świetnie nadaje się
do wszelkiego rodzaju wypieków tj. serniki, placki czy zapiekanki.
Jeżeli unikacie laktozy, koniecznie go spróbujcie.
Zawartość tego cukru to mniej niż 0,1%, a wapnia - aż 120 mg na 100 g produktu!
Więcej informacji znajdziecie na stronie producenta
PRZEPIS NA
SERNIKOWĄ ZAPIEKANKĘ Z MAKARONEM
/przepis własny/
50 g makaronu spaghetti
szczypta soli
2 opakowania kremowego serka twarogowego
z dodatkiem jogurtu LactoZero
z dodatkiem jogurtu LactoZero
łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego
jajko
łyżka syropu klonowego
25 g budyniu waniliowego (proszku)
olej kokosowy do natłuszczenia formy
duże jabłko
Makaron wraz ze szczyptą soli zalać wrzątkiem
i odstawić na 10 minut pod przykryciem.
Jeżeli nie wchłonął całej wody - odsączyć.
Serek LactoZero zmiksować z jajkiem,
pastą waniliową, syropem klonowym i budyniem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Masę twarogową wymieszać z makaronem i pokrojonym w drobną kostkę jabłkiem
(można zostawić kilka plastrów do dekoracji).
Całość przelać do natłuszczonego naczynia
i zapiekać około 20 minut lub do zarumienienia.
Smacznego!
1 komentarze
Super wygląda i pewno tak samo smakuje mniaaaammmm :)
OdpowiedzUsuń