Zdrowy budyń kokosowy z quinoa.
30 grudniaKOKOSOWY BUDYŃ Z KOMOSY RYŻOWEJ
/PRZEPIS WŁASNY/
65 g płatków z komosy ryżowej
350-400 ml mleka kokosowego
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki kokosowej
Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki quinoa.
Dodać szczyptę soli, ekstrakt i krem kokosowy.
Gdy zacznie się gotować, od czasu do czasu zamieszać,
żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna.
Gotować około 3 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dodać mąkę kokosową i zamieszać.
Gotować jeszcze około 4-5 minut.
Po tym czasie lekko ostudzić i przelać do miseczki.
Po tym czasie lekko ostudzić i przelać do miseczki.
Udekorować i podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Oprócz kremu kokosowego, marka Vitaquell posiada w swojej ofercie również:
kremy orzechowe, sosy, majonezy, octy, oleje a nawet makarony i sałatki!
Produkty dystrybuowane są przez Bio Planet S.A.,
a znajdziecie je w sklepach ekologicznych, zarówno internetowych jak i stacjonarnych.
Ja miałam okazję próbować:
- remulady (sosu tatarskiego)
- oleju kokosowego tłoczonego na zimno
- majonezu bez jajek
- kremu z orzechów makadamia
- zielonego makaronu sojowego tagliatelle
- makaronu sojowego spaghetti
Większość produktów jest odpowiednia dla wegan, w dodatku
nie zawiera jajek, glutenu czy mleka.
Przed zakupem oczywiście należy dokładnie zbadać,
czy konkretny produkt pozbawiony jest uczulającego lub odzwierzęcego składnika.
Wszystkie za to opatrzone są certyfikatem ekologicznym.
A jak ze smakiem?
Przyznam, że majonez jak i remulada pozytywnie mnie zaskoczyła.
Oczywiście różnica w smaku jest wyczuwalna, jednak oba sosy przypadły mi do gustu.
Jeśli chodzi o słodkie kremy - kokosowy to obecnie najlepszy, jaki do tej pory jadłam (a było ich dość sporo!) ze względu na śmietankowy smak i sporą ilość wiórków.
Krem z orzechów makadamia również jest śmietankowy, z czym spotykam się po raz pierwszy, podobnie jak z dość dużą zawartością orzechów (30%) jak na tego typu smarowidła.
Kolejnym i ostatnim zaskoczeniem był dla mnie makaron z zielonej (!) soi, z którą również nie miałam jeszcze do czynienia. Po ugotowaniu ma sprężystą strukturę, a dzięki wysokiej zawartości białka syci na długo. Zdecydowanie polecam.
Większość produktów jest odpowiednia dla wegan, w dodatku
nie zawiera jajek, glutenu czy mleka.
Przed zakupem oczywiście należy dokładnie zbadać,
czy konkretny produkt pozbawiony jest uczulającego lub odzwierzęcego składnika.
Wszystkie za to opatrzone są certyfikatem ekologicznym.
A jak ze smakiem?
Przyznam, że majonez jak i remulada pozytywnie mnie zaskoczyła.
Oczywiście różnica w smaku jest wyczuwalna, jednak oba sosy przypadły mi do gustu.
Jeśli chodzi o słodkie kremy - kokosowy to obecnie najlepszy, jaki do tej pory jadłam (a było ich dość sporo!) ze względu na śmietankowy smak i sporą ilość wiórków.
Krem z orzechów makadamia również jest śmietankowy, z czym spotykam się po raz pierwszy, podobnie jak z dość dużą zawartością orzechów (30%) jak na tego typu smarowidła.
Kolejnym i ostatnim zaskoczeniem był dla mnie makaron z zielonej (!) soi, z którą również nie miałam jeszcze do czynienia. Po ugotowaniu ma sprężystą strukturę, a dzięki wysokiej zawartości białka syci na długo. Zdecydowanie polecam.
11 komentarze
Ten budyń wygląda tak pięknie, że szkoda byłoby mi go zjeść :)
OdpowiedzUsuńSniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuńZapewne jest bardzo smaczny. :)
OdpowiedzUsuńmmmm to wygląda obłędnie :) może jutro sobie zrobię? :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie budynie.
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJakie to jest mleko kokosowe? Takie z puszki 400ml?
OdpowiedzUsuńJakie to jest mleko kokosowe? Takie z puszki 400 ml?
OdpowiedzUsuńUzywam mleczka kokosowego 17% 1l od Cocomi, ale te z puszki też będzie OK.
UsuńAa, dziękuję za odpowiedź :) A czy to mleko od Cocomi składem jakoś różni się znacznie od tego mleka z puszki ? I jeszcze jedno pytanko, w jakich sklepach można kupić to mleko od Cocomi ?
OdpowiedzUsuńSkładem się nie różni, po prostu jest w kartonie, a więc jest zdrowsze. :)
UsuńMożna kupić w sklepach internetowych ze zdrową żywnością.