Gryczane naleśniki z masłem z orzechów laskowych.
24 styczniaNALEŚNIKI GRYCZANE/przepis własny/
Ciasto:
3/4 szklanki mąki graham
1/4 szklanki mąki gryczanej
szklanka mleka/mleka roślinnego
1 jajko
pół łyżeczki (!) stewii w kryształkach 10:1
łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli
Nadzienie:
czekoladowe masło z orzechów laskowych (Justin's)
+
mus z borówek i pestki granatu do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiam
na kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało.
Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni, na niewielkiej
ilości oleju lub masła klarowanego.
Po usmażeniu kładę naleśniki jeden na drugim, aby zmiękły.
Dzięki temu nie będą się rozrywać i łatwiej będzie je złożyć.
Po ostudzeniu nadziać dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
3 komentarze
naleśniki wyglądają pysznie! ostatnio mam ogromną ochotę na orzechy wszelkiej maści, myślę, że ten zestaw bardzo bo mi smakował
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTakiego masła orzechowego jeszcze nie jadłam :) W naleśnikach musi się komponować super!
OdpowiedzUsuń