Kluski kładzione z pełnoziarnistej kaszy quinoa.
30 stycznia
KLUSKI KŁADZIONE Z KOMOSY RYŻOWEJ
/przepis własny/
200 g ugotowanej pełnozianistej komosy ryżowej (Quinola Mothergrain)
65 g mąki (u mnie z pszenicy durum)
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
szczypta soli
duże jajko
300 ml mleka (u mnie z quinoa)
Quinoę zmiksować z jajkiem i cukrem, dodać mąkę oraz sól.
Mleko zagotować z odrobiną cukru.
Łyżkę zwilżać za każdym razem,
a następnie nakładać nią porcje ciasta i kłaść na mleku.
Gotować ok. 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię, nie mieszając.
Po tym czasie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej,
ułożyć w miseczce, a następnie przelać mleko.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
6 komentarze
Nie pamiętam już kiedy jadłam kluski na mleku... Takich uzdrowionych nigdy i chętnie wypróbuję przepis, bo danie wygląda fantastycznie :))
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak już zrobisz, czy smakowały :)
UsuńJejku, ale bym teraz klusek zjadła! Chyba z 2 lata temu ostatnio kładzione kosztowałam :)
OdpowiedzUsuńnie miałam pojęcia, że da się je zrobić z komosy, koniecznie muszę spróbować
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :) Filtrujesz wodę w swojej kuchni? My mamy filtr redox z którego woda podnosi odporność osoby, która tą wodę pije.
OdpowiedzUsuńMam czajnik z filtrem Brita, ale planuję kupić również dzbanek :)
Usuń