Omlet z islandzkiego serka Skyr.

13 lutego


KOKOSOWY OMLET SERNIKOWY

/przepis własny/

150 g islandzkiego serka Skyr
25 g mąki pszennej (u mnie z pszenicy kamut)
10 g mąki kokosowej
płaska łyżka masła kokosowego
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) 

Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. 
Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę
 i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.

Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej, 
w czasie gdy wierzch będzie niemal całkowicie ścięty.

Podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!



You Might Also Like

8 komentarze

  1. Strasznie chciałabym spróbować tych serków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. OMG!!! Ten omlet wygląda jak sernik!!! Muszę go zrobić! Mam nadzieję, że w moim spożywczaku uda mi się dorwać Skyr, bo ostatnio ciągłe braki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogę mąkę kokosową zastąpić pszenna?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to robisz, że omlet tak Ci urósł? Mój opadł zaraz po przełożeniu na talerz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ubijam białek :)

      Usuń
    2. Tzn. nie dodajesz białek do zblendowanej masy? Przepraszam, ale nie rozumiem, czy to nie działa tak, że jak się ubije białka (osobno z odrobiną soli) to wtedy ciasto jest pulchniejsze? :P

      Usuń

Follow me on FoodBlogs.com
JemyZdrowo.pl
FlyB - Kulinaria
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel
mytaste.pl
Blogger Babes are Sophisticated Bloggers Seeking Simple Solutions and Support
Przesiane.pl
Wzorowy Katalog
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipes search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

SM

blogi o zdrowiu

Subskrybuj