Omlet z serka wiejskiego i ricotty bez cukru.
28 lutegoOMLET Z SERKA WIEJSKIEGO I RICOTTY
/1 porcja/
Składniki na ciasto:
100 g gęstego serka wiejskiego
50 g ricotty
50 g ricotty
20 g mąki kokosowej
30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego)
łyżka erytrytolu "Słodki Eryk"
Dekoracja:
krem czekoladowy bez dodatku cukru
prażone pestki dyni
sos z pistacji
maliny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę,
a następnie odstawić na 15 minut, by ciasto zgęstniało.
a następnie odstawić na 15 minut, by ciasto zgęstniało.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem kokosowym,
wylać masę i smażyć na małym (!) ogniu około 5 minut,
a następnie przewrócić na drugą stronę, gdy będzie niemal całkowicie ścięty.
Smażyć jeszcze około 3 minut. Po tym czasie ostrożnie
zsunąć na talerz, udekorować i podawać.
a następnie przewrócić na drugą stronę, gdy będzie niemal całkowicie ścięty.
Smażyć jeszcze około 3 minut. Po tym czasie ostrożnie
zsunąć na talerz, udekorować i podawać.
Uwaga: należy przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Smacznego!
***
Do posłodzenia ciasta użyłam "Słodkiego Eryka",
którego możecie zakupić w sklepie internetowym
propharma24.pl
***
Do posłodzenia ciasta użyłam "Słodkiego Eryka",
którego możecie zakupić w sklepie internetowym
propharma24.pl
Słyszeliście może o tym słodziku? Ja dowiedziałam się o nim dopiero niedawno. Przeszukując Internet, natknęłam się na informacje, że "Słodki Eryk" to nazwa słodzika na bazie erytrytolu, naturalnie występującego w przyrodzie. Czym różni się od tego najbardziej popularnego, sprzedawanego na aukcjach czy na wagę? Przede wszystkim tym, że produkowany jest we Francji i powstaje z kukurydzy, w procesie naturalnej fermentacji przy użyciu drożdży. Nie jest tak słodki jak cukier, dlatego też z pewnością nie przesłodzimy nim dania.
Z jednego faktu na pewno ucieszą się osoby dbające o linię: "Słodki Eryk" praktycznie nie zawiera kalorii (jego wartość energetyczna to jedynie 0,2 kcal na 100 g produktu!) tak więc można używać go do pieczenia ciast, słodzenia kawy czy przygotowywania deserów, jednocześnie pozostając na diecie odchudzającej.
Kolejną, według mnie jedną z najważniejszych zalet jest to, że nie ma gorzkiego posmaku, charakterystycznego dla kilku innych słodzików popularnych na polskim rynku (pozostawia za to chłodne wrażenie na języku, dając uczucie orzeźwienia). Ponadto ma prawie zerowy indeks glikemiczny, tak więc z pewnością jest dobrym rozwiązaniem dla diabetyków, którzy muszą unikać cukru. Ze "Słodkim Erykiem" nie muszą już odmawiać sobie słodkich chwil zapomnienia :) Jak widzicie, Eryk ma same plusy, a do tego nie wywołuje udowodnionych naukowo skutków ubocznych! Osobiście używam go codziennie i Wam również polecam. :)
Z jednego faktu na pewno ucieszą się osoby dbające o linię: "Słodki Eryk" praktycznie nie zawiera kalorii (jego wartość energetyczna to jedynie 0,2 kcal na 100 g produktu!) tak więc można używać go do pieczenia ciast, słodzenia kawy czy przygotowywania deserów, jednocześnie pozostając na diecie odchudzającej.
Kolejną, według mnie jedną z najważniejszych zalet jest to, że nie ma gorzkiego posmaku, charakterystycznego dla kilku innych słodzików popularnych na polskim rynku (pozostawia za to chłodne wrażenie na języku, dając uczucie orzeźwienia). Ponadto ma prawie zerowy indeks glikemiczny, tak więc z pewnością jest dobrym rozwiązaniem dla diabetyków, którzy muszą unikać cukru. Ze "Słodkim Erykiem" nie muszą już odmawiać sobie słodkich chwil zapomnienia :) Jak widzicie, Eryk ma same plusy, a do tego nie wywołuje udowodnionych naukowo skutków ubocznych! Osobiście używam go codziennie i Wam również polecam. :)
2 komentarze
Był smażony na patelni, a do tego zawiera dwa jajka, więc jak najbardziej omlet :)
OdpowiedzUsuńTo wygląda jak ciasto a nie omlet! Musi być obłędny w smaku! Chętnie spróbuje!
OdpowiedzUsuń