Kokosowe ciasto fasolowe
27 lutego
KOKOSOWY SERNIK Z BIAŁEJ FASOLI
/przepis autorski/
puszka białej fasoli (240 g)
dwa jajka
35 g mąki kokosowej
garść pokruszonych chipsów kokosowych bio
garść pokruszonych chipsów kokosowych bio
około dwóch łyżek nektaru z kwiatu kokosa bio
kilka kropli aromatu śmietankowego
2 łyżki mleczka kokosowego bio
2 łyżki mleczka kokosowego bio
łyżeczka oleju kokosowego
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej +
łyżeczka octu kokosowego bio
z gałką muszkatołową i cynamonem
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej +
łyżeczka octu kokosowego bio
z gałką muszkatołową i cynamonem
Dekoracja:
ricotta wymieszana z organicznym cukrem kokosowym,
sos czekoladowy i ekologiczne wiórki kokosowe
sos czekoladowy i ekologiczne wiórki kokosowe
Białą fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie przepłukać.
Zmiksować w blenderze wraz ze składnikami mokrymi na gładką masę (oprócz octu).
Następnie dodać składniki suche (bez sody).
Ponownie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Sodę zgasić octem i szybko dodać do ciasta.
Sodę zgasić octem i szybko dodać do ciasta.
Naczynko natłuścić i przelać doń przygotowaną masę.
Piec około 20-25 minut, po tym czasie ostudzić, udekorować i podawać.
1 komentarze
Skład wskazuje na pyszny i ciekawy smak :) Fasola to bez wątpienia bardzo uniwersalny strączek ;))
OdpowiedzUsuń